60 jaar ‘Ben Hur’ — herinner jij je de scènes met Jezus nog?
Ben Hur was een gigantisch succes en won een recordaantal van 11 Oscars, een record dat nadien alleen geëvenaard werd door Titanic (1997) en The Lord of the Rings: The Return of the King (2003).
Minder geweten is dat de film is gebaseerd op een boek dat een even grote hit was. Ben-Hur — A tale of the Christ van de Amerikaanse schrijver Lewis Wallace verscheen in 1880 en was vanaf toen meer dan 50 jaar lang de bestverkochte roman in de VS. In 1936 werd het boek van de troon gestoten door Gejaagd door de wind, waarvan drie jaar later ook een populaire film werd uitgebracht.
Ben-Hur uit 1959 was niet de eerste en ook niet de laatste verfilming van het boek, wel veruit de meest succesvolle. In 1907 en 1925 werd er telkens een stomme film van gemaakt. In 2003 werd een animatieversie uitgebracht en in 2010 een tweedelige miniserie. In 2016 volgde dan een remake, met een aantal bekende namen in de cast zoals Morgan Freeman en Jack Huston, maar pers noch publiek lustten de nieuwe versie.
Ben-Hur speelt zich af in het Romeinse Rijk tegen de achtergrond van het leven en de dood van Christus. Twee jeugdvrienden komen na een lange tijd weer tegen over elkaar te staan: de Joodse prins Ben-Hur en de Romeinse tribuun Messala. Ze zijn blij elkaar weer te zien, maar hun politieke kijk op het leven drijft hen uiteen: Messala gelooft in de glorie van Rome, maar Ben-Hur is trouw aan zijn eigen volk, en weigert daarom de namen van enkele Joodse samenzweerders aan Messala door te geven.
In de film ontmoet Ben-Hur Jezus en is hij onder meer getuige van diens kruisdood — één van de redenen waarom de film vaak met Pasen wordt uitgezonden.