Armeniërs in België niet gerustgesteld met bestand
Het wapenbestand in Opper-Karabach dat Armenië en Azerbeidzjan vrijdagnacht afspraken, hield zaterdag niet eens vierentwintig uur stand. Volgens een journalist van Agence France Presse (AFP) zijn zaterdagavond alweer bommen gevallen op hoofdstad Stepanakert van de betwiste enclave Nagorno-Karabach –of Artsakh zoals de Armeniërs die noemen – terwijl de Azeri beweren dat Armeniërs Gandja aangevallen hebben, Azerbeidzjans tweede stad.
Fragiel
Het Comité van de Armeniërs van België (CAB) had zaterdag al erop gewezen dat het bestand, dat onder druk van de Russische Buitenlandminister Sergey Lavrov was afgesproken, hooguit voor wat fragiele hoop zorgde. Rusland is de enige grootmacht die zowel met het christelijke Armenië als met die andere - islamitische – oud-Sovjetrepubliek Azerbeidzjan goede relaties onderhoudt. Het gaat om niet meer dan een humanitair bestand, zegt CAB-voorzitter Nicolas Tavitian.
Het bestand diende om gevangen en gesneuvelde soldaten uit te wisselen. Nicolas Tavitian
Het CAB is dankbaar voor wie dit bestand tot stand bracht, maar blijft toch uiterst waakzaam, vervolgt Tavitian, want de Azeri’s hebben de gewoonte wapenbestanden met telkens weer andere voorwendsels te schenden. Het CAB roept daarom met name de media op om het conflict van nabij te blijven volgen. In westerse media wordt immers maar al te makkelijk over Armeense separatisten gewag gemaakt.
Jihadisten
De betwiste enclave maakt sinds de Stalinjaren deel uit van Azerbeidzjan, maar tevoren – onder Perzisch en Russisch bestuur – genoot de regio steevast van zelfbestuur. Het is het hartland van de Armeens-christelijke cultuur; verschillende belangrijke heiligdommen van de Armeens-apostolische kerk liggen in het betwiste gebied. Ook de corridor die Opper-Karabach van Armenië scheidt, werd tot begin 20ste eeuw voornamelijk door Armeniërs bewoond.
In de Sovjettijd was Nagorno-Karabach een autonome ‘oblast’.
Waarnemers zoals de Armeens-Franse filoloog-componist Michel Petrossian – in ons land bekend voor zijn opgelegd pianowerk voor de Koningin Elisabethwedstrijd in 2013 – wijzen erop dat dit het jongste front is van een heuse jihadistische aanval op het christendom, onder leiding van Azerbeidzjan en Turkije. Ook Armeens-apostolisch katholikos Karekin II waarschuwde al ervoor dat Turkse milities vanuit Afrin in Syrië naar de Kaukasus werden overgevlogen.
Maar niemand durft de assertieve Turkse president blijkbaar tegen de haren in te strijken.