Bisschop Pierre Warin warm ontvangen in Namen
Je voelde de vreugde in de kathedraal omdat de periode van onzekerheid nu voorbij is, fluisterde een Vlaamse bisschop mij toe. En Pierre Warin is een man die ze hier in Namen al lang kennen en volkomen vertrouwen. Het blijft merkwaardig dat het bijna een jaar duurde alvorens Rome besloot dat de 71-jarige hulpbisschop Pierre Warin de geschikte man was om mgr. Rémy Vancottem, die in juli jongstleden als 75-jarige zijn ontslag aan de paus aanbood, op te volgen als bisschop van ’s lands meest uitgestrekte bisdom. Maar dat is sinds zondag allemaal vergeten: er zit weer een man op de bisschopszetel van Namen die ze in Namen-Luxemburg kennen en die Namen-Luxemburg kent. En daar werd al lang naar uitgekeken.
Warmbloedig
De installatieviering in de bomvolle Sint-Albanuskathedraal – een achttiende-eeuwse basilica die opgetrokken werd op de plaats van een vroegere collegiale kerk, toegewijd aan vierde-eeuwse martelaar Albanus (‘Aubain’) van Mainz, waarvan de verering in de elfde eeuw door graaf Albert II van Namen werd ingevoerd – was plechtig, maar meteen ook heel warmbloedig. Dat had veel te maken met de mooie cantorij en de prachtige kopers die het imposante Korfmacher-orgel begeleidden … maar vooral met het feit dat Franstalige katholieken de gewoonte hebben de samenzang uit volle borst mee te zingen. Alleen de paar hoogwaardigheidsbekleders op de eerste rij bleven er blijkbaar onbewogen bij.
Viering van en voor gelovigen van het bisdom
Naast de voorganger Rémy Vancottem en kardinaal Jozef De Kesel stonden ook de apostolische nuntius, mgr. Augustine Kasujja, en de vicevoorzitter van de Belgische bisschoppenconferentie, bisschop Guy Harpigny van Doornik, aan het altaar. Maar hun rol was beperkt tot het concelebreren; dit was vooral een viering van en voor gelovigen van het bisdom Namen-Luxemburg. Zo werd mgr. Warin bij aanvang bij de ingang van de kathedraal opgewacht door aartspriester Jean-Marie Huet, die hem een kruisbeeld ter verering aanbood. Na een rondgang door de kathedraal terwijl Warin de gelovigen met doopwater zegende, vereerde hij vooraan de relieken van Sint-Albanus en ging hij in de zijkapel even het Heilig Sacrament vereren.
Mgr. Warin trok ook even tijd uit om zijn zuster op de eerste rij te begroeten.
Gehoorzaamheid
Dan pas trok mgr. Warin zijn liturgische gewaden aan en startte de intredeprocessie met de collega’s-bisschoppen, de kanunniken van het kathedrale kapittel en de leden van de bisschoppelijke raad en een delegatie van Heilig Grafridders. De rest van het presbyterium zat opgesteld in het koor van de kathedraal: het uitgestrekte bisdom Namen-Luxemburg telt 743 parochies, waar nog altijd meer dan 400 priesters actief zijn. Betekenisvol was dan ook dat - nadat de aanstellingsbul voorgelezen was en mgr. Warin de plaats van mgr. Vancottem had ingenomen - een deken, een priester, een diaken, een pastoraal medewerkerster, een religieuze, een godgewijde vrouw en een kroostrijk gezin gehoorzaamheid aan de nieuwe bisschop kwamen betuigen.
Homilie
In zijn homilie vertelde mgr. Warin dat hij op de vraag waarom hij geloofde, steevast verwijst naar Evangelii Gaudium, waarin paus Franciscus het evangelie de mooiste boodschap die er in deze wereld is noemt. Wat is er mooier dan een God die zich arm maakt, zoals in het kerstverhaal? Wat is er mooier dan een God die voor de mens knielt om hem te dienen, zoals met de voetwassing? Was is er mooier dan een God die zich gekwetst weet als de mens gekwetst wordt, zoals uitgelegd in de Bergrede? Wat is er mooier dan een God die zelf ons brood wil zijn, zoals met de eucharistie? Was is er mooier dan een God die aan tafel wil met zondaars? Was is er mooier dan een God die aan zijn kinderen zijn Moeder cadeau wil doen?
Weid mijn schapen
Niet toevallig werd deze installatie gevierd op het feest van de apostelen Petrus en Paulus; voor zijn bisschopswijding in 2004 had mgr. Warin dezelfde evangelieperikoop gekozen: het slot van het Johannesevangelie. Tot driemaal toe vraagt Jezus er aan Simon Petrus of die van Hem houdt. ‘Virtus in infirmitate perficitur’ - ‘Kracht wordt zichtbaar in zwakheid’, luidt de bisschopsleuze van mgr. Warin. Nu ik – ook voor mij vrij verrassend – bisschop word van dit grote en mooie bisdom Namen-Luxemburg, aanvaard ik ondanks mijn driedubbele zwakheid met diepe ontroering deze driedubbele opdracht van de Heer: ‘Weid mijn lammeren’; ‘Hoed mijn schapen’; ‘Weid mijn schapen’.
Mgr. Warrin kondigde meteen in volle kathedraal ook aan dat oud-seminariepresident Joël Rochette zijn vicaris-generaal wordt.