Christelijke peshmerga’s om Ninive-vlakte te beschermen
De regering van Iraaks-Koerdistan – de quasi autonome regio in het noorden van Irak – is van plan een troepenmacht van een kleine vijfhonderd christelijke soldaten uit te rollen in de dorpen en steden van de Ninive-vlakte die onder haar controle staan, zoals Alkosh en Teleskof, nauwelijks dertig à veertig kilometer ten noorden van Mosul. Deze christelijke peshmerga’s beëindigden eind april een vijftig dagen durende extra-opleiding in het trainingskamp Khans in Ain Sifni - wat in het Koerdisch Shekhan genoemd wordt – dat nog iets noordelijker gelegen is, in de richting van Dohuk. Volgens de Iraaks-Koerdische regering moeten zij instaan voor de verdediging van kerken en ontheemde christenen die er terug naar huis keren.
De regio werd in augustus 2014 ingenomen door de zogenaamde Islamitische Staat (IS) en pas in 2017 bevrijd.
Militaire training
Volgens de Iraakse mensenrechtencommissie blijven van het anderhalf miljoen christenen in 2003 nu nog een kwart miljoen in Irak over. De overgrote meerderheid daarvan leeft in het noorden van het land. Tijdens de afsluitende ceremonie na de opleiding van dit contingent van 494 christelijke soldaten zei de commandant van de ZeravaniPeshmerga (een soort gendarmerie in Noord-Koerdistan), luitenant-generaal Aziz Waisi, dat zij onder Koerdische vlag voortaan land en volk moeten beschermen, en met name de kerken en de lokale bevolking in gebieden waar voornamelijk christenen wonen. Daartoe kregen zij een intense militaire opleiding, incluis gebruik van uiteenlopend wapentuig en fysieke training.
In Alkosh en Teleskof wonen van oudsher voornamelijk etnische Assyriërs.
Propaganda
Dit alles klinkt mooi: de Assyrische inwoners van de regio zijn doorgaans Chaldeeuws-katholieken of zij behoren tot de Assyrische Kerk van het Oosten. En toch is dit wellicht een pure propagandastunt, die indruist tegen het ‘inclusief burgerschap’ dat tijdens het recente profetische pausbezoek aan Irak zo vaak aan de orde was. Sinds de herovering door een coalitie van Iraakse troepen en koerdische peshmerga’s onder leiding van de VS in 2017, is de regio relatief rustig. Er is wel discussie over de grens tussen gebieden die vanuit Erbil bestuurd worden en gebieden onder de controle van de centrale regering in Bagdad. De regering in Erbil zet hiermee vooral haar gebiedsclaims sterker in de verf.
Bovendien is er al een christelijke militie (‘Rayan al-Kildani’) die samenwerkt met de sjiïtische ‘Badr Brigades’; dit alles leidt tot meer onveiligheid dan tot meer stabiliteit.