Erbil opnieuw klaar voor vluchtelingenopvang
Vooruitziend als hij is, maakt de Chaldeeuws-katholieke aartsbisschop Bashar Warda van de Noord-Iraakse hoofdstad Erbil zich op om andermaal grote vluchtelingenstromen onderdak te bieden. Opnieuw, want toen Daesh (Islamistische Staat) in de zomer van 2014 in Mosul en in de zomer van 2015 in de Ninivevlakte zijn etnische zuiveringsoperaties had doorgevoerd, waren al ettelijke tienduizenden vluchtelingen in ‘Iraaks-Koerdistan’ opgevangen. De redemptorist Warda is een energiek organisatietalent en hij slaagde erin vrij snel de tentenkampen te vervangen door grote kampen met wooncontainers. Deze wooncontainers zijn meteen gerieflijk, maar alvast beter geschikt als bescherming tegen de harde winteromstandigheden in de regio.
Straks lijdt het grensgebied met Turkije wellicht weer van sneeuw en vriestemperaturen.
Nieuwe golf vluchtelingen
Waarschijnlijk kunnen we heel binnenkort een nieuwe golf vluchtelingen in Noord-Irak verwachten, zegt aartsbisschop Warda. De voorbije twee jaar vingen we al een groeiend aantal christenen uit Syrië op; de meesten komen veiligheid zoeken in de christelijke wijk Ankawa van Erbil. Maar we staan klaar om alle vluchtelingen op de vangen, wat ook hun geloofsachtergrond moge zijn. Ik hoop dat de Iraakse regering en de regionale overheden van Iraaks-Koerdistan hen gastvrij ontvangen. En ik roep nu al de internationale gemeenschap op om ons allemaal te steunen. We moeten ten allen prijze vermijden dat rond de fragiele thuislanden van de minderheden in Irak – van de christenen en van de jezidi’s – andermaal strijd geleverd wordt.
Daartoe moeten alle gewapende milities in Irak vervangen worden door robuuste reguliere regeringstroepen. Mgr. Bashar Warda
Lees verder onder de afbeelding.
Geen koerdische meerderheid
Ook de Syrisch-katholieke emeritus aartsbisschop van Hasseke-Nisibis, mgr. Jacques Behnan Hindo, maakt zich grote zorgen. De veiligheidszone die het Turkse leger nu gewapenderhand in Noord-Oost-Syrië wil instellen, valt grotendeels op het grondgebied van zijn aartsbisdom. De zetel van het Syrisch-katholieke aartsbisdom van Hasseke-Nisibis is momenteel vacant, al is er een apostolisch-administrator. Ook de Armeens-katholieke zetel van Kamishli is al jaren vacant. Ik heb de leiders van de Syrisch-Koerdische partij (PYD) destijds bezworen geen autonomie te installeren, niet alleen omdat de Koerden maar tien procent van de bevolking uitmaken, maar omdat ik wist dat de Amerikanen ze in de steek zouden laten eenmaal bij een Turkse aanval.
Straks verliezen de Koerden over de hele lijn, zoals in Afrin al het geval was. Mgr. Jacques Behnan Hindo
Het had geen zin in Noord-Oost-Syrië Koerdisch zelfbestuur te installeren zoals in Noord-Irak, vindt de emeritus aartsbisschop, want in de regio wonen grote groepen migranten die niet de Syrische nationaliteit hebben. Kamishli bijvoorbeeld werd pas in de jaren 1920 opgebouwd, om Armeense christenen met Iraakse of Turkse nationaliteit te herbergen. Deze mensen hebben intussen rechten noch toekomst meer, zucht mgr. Hindo in een gesprek met Kerk In Nood. Sinds het begin van de oorlog in Syrië is een kwart van de katholieken van Kamishli en de helft van de katholieken van Hassake het land al uit gevlucht, samen met de helft van de orthodoxen uit beide steden.
Zo’n vijfduizend gezinnen zijn inmiddels richting Hassake gevlucht. Mgr. Jacques Behnan Hindo
Westerse schuld
Mgr. Hindo wijst het Westen met de vinger. De VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Duitsland, ze zouden mea culpa moeten slaan en nu moeten ingrijpen. Met de mond belijden de westerse kanselarijen voortdurend hun steun voor de democratie, maar in de praktijk verdedigen ze alleen hun eigen belangen en verzwakken ze voortdurend de regio. Als ze zo bekommerd zijn om democratie en vrijheid, waarom moeien ze zich niet wat meer om Saoedi-Arabië. Intussen lijkt de Chirkin-gevangenis in Kamishli, waar veel Daesh-terroristen opgesloten zaten, ook geraakt en zijn velen onder hen opnieuw op vrije voeten.
Die terroristen zullen straks via Turkije en met de steun van Saoedi-Arabië Europa bereiken. Mgr. Jacques Behnan Hindo