Eritrea nationaliseert ook Don Bosco-school in Dekemhare
Het Eritrese eenpartijregime van dictator Isaias Afwerki blijft een voor een katholieke scholen in beslag nemen. De katholieke onderwijsinstellingen en gezondheidscentra in het land zijn (of waren) erg populair, omdat zij betere kwaliteit bieden (of boden) dan de staatsinstellingen met hun personeel onder ‘onbeperkte nationale dienstplicht’, en omdat zij vaker openstaan (of stonden) voor minder bemiddelde leerlingen of jongeren met een handicap.
De regering in Asmara baseert haar acties op een wetsbepaling van 1995, die religieuze instellingen aan banden legt.
National Service
Wij schrijven dit nu alles nu ook al in de verleden tijd, want de beweging om katholieke instellingen te naasten, kent sinds 2019 in september telkens opnieuw een opstoot en langzamerhand raakt het hele katholieke instellingenbestand genationaliseerd. Het tempo wordt vooral bepaald door het aantal personeelsleden dat het regime kan opvorderen via de National Service – de ‘onbeperkte nationale dienstplicht’ in het land – om de medewerkers van die katholieke instellingen te vervangen.
De protesten van de katholieke bisschoppen en van het Vaticaan e tutti quanti maken op Asmara niet de minste indruk.
Dekemhare
Het laatste slachtoffer is de secundaire beroepsschool van de salesianen van Don Bosco in Dekemhare, een middelgrote industrieel stad ten zuidoosten van de hoofdstad Amhara. Daar worden zowat 400 leerlingen tot bakkers, metselaars of schrijnwerkers opgeleid. Volgens de Zwitserse Duitstalige zender Schweitzer Radio und Fernsehen (SRF) hebben de salesianen onlangs het bevel gekregen de school te verlaten.
De Zwitserse ontwikkelingssamenwerking steunt de school en staat ermee in contact.