Klooster van de Sœurs de Saint-André nabij Doornik te koop
De naam van de Sœurs de Saint-André klinkt als een klok in Doornik; hun geschiedenis begon er al medio dertiende eeuw. Tot voor de Franse Revolutie waren de zusters actief in de armen- en ziekenzorg in het centrum van de stad. In de achttiende eeuw verlegden zij hun werkterrein naar het onderwijs, vanuit een ignatiaanse inspiratie. Omdat het moederklooster in Doornik tijdens de Tweede Wereldoorlog werd platgebombardeerd, bouwden zij na de oorlog een nieuw groots gebouwencomplex op de steenweg naar Kortrijk in Ramegnies-Chin, op een steenworp van de Schelde. Daar wordt nu gezocht naar een koper voor een deel van de gebouwen; verschillende vleugels blijven eigendom van de grote secundaire school – l’Institut Saint-André – die de zusters jaren geleden al aan leken toevertrouwden.
Het klooster was voorzien voor 70 zusters; nu zijn het er nauwelijks 20 meer en bijna allemaal tachtigers.
Trouw aan de roeping
Wij houden van dit gebouw, hier slaat het hart van onze congregatie, legt algemeen overste Agnès Granier uit in een interview met de Franstalige krant L’Avenir, maar wij hebben beslist te verhuizen naar een plek die meer overeenkomt met wat vandaag nog onze roeping kan zijn’. Artikel 8 van de constituties van de congregatie stelt immers dat zij ‘niet gebonden is aan een plek, maar volkomen ten dienste staat van de Kerk. De zusters zullen dus naar Brussel trekken. Wij zijn immers een internationale congregatie geworden, gaat zuster Agnés voort, er treden af en toe jongere zusters in van overal ter wereld. Daarom denken wij onze roeping voortaan op een meer hedendaagse manier te kunnen beleven in een meer stedelijk en multicultureel milieu. Er is in Brussel al een kleine communauteit van een vijftal zusters.
De zusters blijven wel van plan hun 800ste verjaardag in 2031 in Doornik te vieren.
Museum
Wie de gebouwen precies zal overkopen en waarvoor zij zullen dienen, is nog allerminst duidelijk. Wij hebben geen a priori’s, zegt zuster Agnès, maar wij hopen natuurlijk wel dat de nieuwe bestemming aansluit bij wat wij hier gedaan hebben: de hedendaagse mens ondersteunen, bijvoorbeeld via zorg of onderwijs … maar dat kan ongetwijfeld nog op vele andere manieren. Wij hopen alleen dat dit prachtige gebouw met zijn mooie kloostergang zijn ziel blijft behouden’. Een extra zorg voor de kloostergemeenschap is haar ‘museum’ in de kelderverdieping. ‘Wij waren al onze archieven kwijtgeraakt en zijn erin geslaagd de geschiedenis van onze congregatie te reconstrueren aan de hand van voornamelijk archeologisch materiaal.
Er wordt met de stad Doornik ook uitgekeken naar een oplossing voor dit museum. Zr. Agnès Granier
Tijdens de Journées du Patrimoine, op zaterdag en zondag 18 en 19 september, zijn er vier mogelijkheden om het museum van de zusters van Saint-André in Ramegnies-Chin met een gids te bezoeken; lees er meer over.