Libanese Belg is melkitisch bisschop van Canada
De Canadese Conferentie van Katholieke Bisschoppen (CCCB) telt voortaan niet één, maar twee Belgen. Naast mgr. Christian Rodembourg, een Franstalig-Brussels lid van de Gemeenschap van de Missionarissen van de Heilige Apostelen, die al meer dan vier jaar bisschop is van het bisdom Saint-Hyacinthe in de Canadese provincie Québec, werd ook de Brussel-Libanese Grieks-melkitische prelaat Milad Al-Jawish (ook El-Jawish of gewoon Jawish) op zondag 28 november 2021 in de Sint-Salvatorkathedraal van de Canadese grootstad Montréal geïnstalleerd als bisschop van de gehele gelijknamige eparchie.
Eparchie is de oosters-christelijke naam voor een bisdom.
Pauselijke goedkeuring
Mgr. Al-Jawish is dus voortaan bisschop voor alle Grieks-melkitische gemeenschappen in Canada. Hij werd in juni al door de synode van de Grieks-melkitische Kerk gekozen om mgr. Ibrahim Michael Ibrahim te vervangen; die wordt zondag over acht dagen geïnstalleerd als aartsbisschop van Zahleh en Ferzol in de Libanese Bekaa-vallei. Maar een nieuwe titularis voor een bisdom buiten de grenzen van het patriarchaat moet na zijn verkiezing door de synode van een oosters-katholieke Kerk door de Heilige Stoel in Rome niet gewoon aanvaard worden, maar effectief benoemd.
Op 16 september benoemde de paus Milad Al-Jawish tot Grieks-melkitisch bisschop van Canada.
Libanon
Milad Al-Jawish werd in 1973 geboren in Mansoura, een dorpje in de Bekaa-vallei, en trok in 1987 naar het kleinseminarie van de Basiliaanse orde van Sint-Salvator . (Ook mgr. Ibrahim is een religieus van de Basiliaanse orde van Sint-Salvator, de oudste en grootste van de melkitische religieuze ordes.) Dat seminarie lag toen tijdelijk in Bikfaya op vijfentwintig kilometer te noorden van Beiroet, want het Grieks-melkitisch-katholiek patriarchaat had de historische vestiging Joun in de heuvels van de Chouf ten gevolge van de Libanese burgeroorlog moeten verlaten.
Mgr. Al-Jawish werd op 30 oktober 2021 in Joun tot bisschop gewijd.
Brussel
De nieuwe bisschop heeft de Belgische nationaliteit, want hij kwam in 2011 naar ons land voor een doctoraat in de Bijbelse theologie in Louvain-la-Neuve en als pastoor van de Grieks-melkitische Sint-Jan Chrysostomosparochie in de Brusselse gemeente Etterbeek. Al-Jawish was in die Belgische tijd ook een van de sterkhouders van het Steuncomité voor Oosterse Christenen. Maar niet iedereen wist dat de jonge priester tevoren op korte tijd al een indrukwekkend parcours reed, met onder met studies aan de Heilige Geest Universiteit van Kaslik in Libanon en aan de Gregoriana in Rome.
In Libanon was hij ook al vier jaar lang secretaris-generaal van zijn religieuze orde geweest.
Minzaam
Mgr. Al-Jawish spreekt vloeiend Arabisch en Frans, maar beheerst ook het Engels en het Italiaans, net als het Bijbels-Grieks en het Bijbels-Hebreeuws. Hij publiceerde samen met Makarios Haidamous in 2006 een baanbrekend Dictionnaire Grec-Arabe du Nouveau Testament en dit jaar nog rolde bij Lessius zijn Prends l’enfant et sa mère. Le récit de l’enfance de Jésus chez Mathieu (1-2) van de persen. Maar de man is niet alleen een uitzonderlijk erudiet, hij is bovenal een uiterst minzaam man. Nu wordt hij verantwoordelijk voor zowat 40.000 Grieks-melkieten in Canada.
Door de aanwezigheid van bisschoppen van tal van andere riten werd de installatieviering in Montréal uiterst kleurrijk.
Melkieten
Het woord melkiet komt van het Oudsyrische malko, wat koninklijk of keizerlijk betekent. De term wordt sinds de vijfde eeuw vaak gebruikt voor christenen in het Midden-Oosten die in allerlei kerkelijke disputen de kant kozen van de Byzantijnse keizer en dus van de geloofsbelijdenis van het Concilie van Chalcedon (451). Sinds de kruistochten waren er immers nauwe banden tussen oosters-Byzantijnse christenen en lokale geünieerde oosterse katholieken, zoals bijvoorbeeld de maronieten in Libanon.
In 1724 kozen Byzantijnse christenen in Damascus een pro-katholieke kandidaat tot patriarch van Antiochië en ontstond aldus de melkitische Kerk.
Patriarch Youssef I Absi
De Grieks-melkieten tellen wereldwijd meer dan 1 miljoen gelovigen, waarvan het merendeel in Syrië en in Libanon leeft. De huidige patriarch is Youssef I Absi, een Syrische religieus van de missiesociëteit van Sint-Paulus (of de paulisten van de melkieten). Er is ook een kleine melkitische parochie in Bethlehem-Jeruzalem, en de melkieten vormen de grootste groep katholieken in Israel. Verder zijn er ook gemeenschappen in Egypte en Jordanië. Maar ongeveer de helft van de melkieten wereldwwwijd leeft in de diaspora in Amerika, Australië en Europa. De voertaal in melkitische gemeenschappen is vaak het Arabisch, maar de liturgie is op en top Byzantijns en verloopt dus in het Grieks.