Mathilde bezoekt jarige daklozenwerking Kamiano
Hoog bezoek gisteren donderdag 6 juni bij de daklozenwerking van Sant’Egidio in Antwerpen. Om de 25ste verjaardag van Kamiano te vieren, kwam koningin Mathilde er gisterenmiddag op bezoek. Morgen zaterdag volgt de viering voor het grote publiek met een colloquium onder de titel: Een kwarteeuw gastvrij voor de vrienden van de straat. Sprekers zijn psychiater Dirk De Wachter, Sant’Egidio-voorzitster Hilde Kieboom, bijbeltheoloog Benoît Standaert, Antwerps rector Herman Van Goethem en federaal procureur Frédéric Van Leeuw. Op de middag onthult Luiks bisschop Jean-Pierre Delville ten slotte een nieuw kunstwerk van Maud Aguirre y Otegui. Maar eerst dus: een officieel bezoek van de koningin.
Het was fantastisch, omdat de koningin geïnteresseerd vragen stelde om te begrijpen wat onze gasten meemaken. Pascale Bemelmans
Kamiano ontstond vijfentwintig jaar geleden, in de nasleep van de afschaffing van de wet op de landloperij. Het aantal bedelaars in de straten van de stad nam plots gevoelig toe, vertelt Pascale Bemelmans van Kamiano. Sant’Egidio was toen in Antwerpen al in de weer met de Scholen van Vrede voor lagereschoolkinderen en met het bezoeken van eenzame bejaarden in kansarme wijken. Maar we wilden ook iets betekenen voor de mensen die zonder het minste netwerk door de straten van de stad doolden.
Een daklozenrestaurant zag het licht, het biedt intussen twee keer per week een gratis warme maaltijd aan zowat tweehonderdvijftig armen aan. Het restaurant draagt de naam die de leprozen van Molokai aan de heilige pater Damiaan gaven. Bemelmans: Hoewel Damiaan geen arts was, is hij de melaatsen altijd nabij gebleven, hij heeft hen schooltjes helpen bouwen, hij heeft de doden op Molokai respectvol begraven, enzovoort.
Evangelische inspiratie
Pater Damiaan is voor ons een inspiratiebron, legt Bemelmans uit. Onze gasten weten dat onze motivatie om tijd en liefde in hen te investeren, een evangelische drive is. Daar wordt ook openlijk over gesproken; het is Christus die ons leert om nooit iemand op te geven. Maar uiteraard is iedereen hier welkom, zonder onderscheid van religie of cultuur.
Het maakte Pascale Bemelmans erg blij dat koningin Mathilde echt probeerde te begrijpen hoe Kamiano telkens weer van de noden van de armen vertrekt om nieuwe initiatieven te nemen: de Kamiano Mobiel om armen te bereiken die te zwak staan om naar het daklozenrestaurant te gaan; Kamiano Onthaal waar sinds 2014 met steun van de stad Antwerpen vier keer per week aan een tachtigtal heel kwetsbare daklozen een ontbijt aangeboden wordt, maar ook medische zorg, hulp bij hygiëne – er zijn douches en een wasmachine - en extra administratieve of psychosociale begeleiding; en ten slotte enkele goedkope wooneenheden die de vzw Vrienden van Betlehem ter beschikking van daklozen stelt om ze op die manier te helpen weer een regulier leven op te nemen.
Tijd is het belangrijkste
Problemen van mensen leer je wel snel kennen, mensen leren kennen vraagt veel meer tijd, getuigt Bemelmans. En dat is wat in Kamiano het meeste telt: dat de mensen in nood hier stabiele vriendschapsrelaties opbouwen, dat ze hier los van hun problemen vertrouwen ervaren.
Vandaar de blijdschap omdat koningin Mathilde de nodige tijd uittrok om echt te luisteren.