Opvolger van patriarch Gewargis III is Amerikaan Mar Awa Royel
Het stond in de sterren geschreven dat Gewargis III Sliwa, die in februari 2020 op gezondheidsredenen zijn aftreden als katholikos-patriarch van de Kerk van het Oosten aankondigde, zou worden opgevolgd door een bisschop uit de diaspora. David Royel, de net verkozen nieuwe patriarch, is inderdaad in 1975 in het Amerikaanse Chicago geboren. Al heel jong engageerde hij er zich in de Heilige Apostolische Assyrische Kerk van het Oosten en werd op 16-jarige leeftijd eerst tot subdiaken en een jaar later tot diaken gewijd. Het is de 120ste patriarch, Mar Dinkha IV die hem in de Mar Gewargis of Saint Georges Cathedral in Chicago tot priester en 2006 ook tot koorbisschop wijdde. In 2008 werd hij gepromoveerd tot bisschop en hij leidde tot 2015 onder de naam Mar Awa Royel – Awa betekent Vader in het Oud-Syrisch – het secretariaat van de synode van de synode van de Kerk van het Oosten.
In 2015 werd Dinkha IV als patriarch echter opgevolgd door Gewargis III.
Erbil
Ook Warda Daniel Sliwa had de Kerk van het Oosten in de VS leren kennen en ook hij was in 1981 in Chicago tot metropoliet van Bagdad en het gehele Irak aangesteld. Maar eenmaal in 2015 onder de naam Gewargis III tot katholikos-patriarch verkozen, voerde hij effectief de beslissing van de synode uit om de patriarchale zetel – de heilige zetel van Seleucia-Ctesiphon – weer naar Erbil in Iraaks Koerdistan te verplaatsen. Hoe klein en onbeduidend ook de kerk die hij leidde, Gewargis III was een graag geziene gast op allerlei oecumenische en interreligieuze bijeenkomsten. In 2016 ging hij al op bezoek bij paus Franciscus, de onderlinge verhoudingen waren erg hartelijk. Vraag is nu of de nieuwe patriarch, die niet uit het Midden-Oosten komt, maar uit de ruime Amerikaanse diaspora, de aandacht voor het Midden-Oosten en voor de oecumenische koers van zijn kerk zal aanhouden.
De Kerk van het Oosten telt zowat naar schatting 400.000 gelovigen, maar minder dan een kwart ervan leeft nog in het Midden-Oosten.
Nestoriaans
Deze Heilige Apostolische Assyrische Kerk van het Oosten is ontstaan in het Sassanidische Perzische Rijk, in tegenstelling tot de vele andere oriëntaalse denominaties die onder Byzantijns bestuur ontstonden. Volgens de traditie is zij gesticht door de apostel Thomas op zijn weg naar Indië. Het concilie van Efeze had de toenmalige patriarch van Constantinopel, Nestorius, in 431 tot ketter verklaard vanwege zijn afwijkende formulering van de christologie. De Syrische christenheid van Mesopotamië en Perzië legde dat naast zich neer, weigerde Nestorius als ketter te bestempelen en ontwikkelde zich tot een onafhankelijke Kerk. De Kerk van het Oosten zelf beschouwt haar leer echter niet als nestoriaans: ze onderwijst dat Christus twee qnome (Oudsyrisch voor ‘wezens’) heeft, die niet gemengd zijn en voor eeuwig verenigd zijn in één parsopa (Oudsyrisch voor ‘persoonlijkheid’).