Vlaams koppel getuigt op wereldwijde ignatiaanse gebedsstonde
Gisteren, op Pinksteren, werd #ignatius500 op gang getrokken door een onlinegebedsstonde, waaraan wereldwijd duizenden mensen hebben deelgenomen. Het was een typisch jezuïetenevenement, met korte getuigenissen en gebeden vanuit heel diverse invalshoeken. De gebedsstonde was (en is nog) online te volgen in drie wereldtalen: het Engels, het Spaans en het Frans. Maar iedereen getuigde of bad natuurlijk in zijn eigen taal. Jezuïet Jorge Mario Bergoglio – die we intussen al acht jaar als paus Franciscus kennen – kwam aan het einde ook aan het woord en gaf de slotzegen … in zijn moedertaal, het Spaans. Dat is meteen ook de moedertaal van generaal-overste Arturo Sosa Abascal van de Sociëteit van Jezus en wellicht ook de taal waarin de Spaans-Baskische edelman Ignazio Loiolakoa – toen hij op het ziekbed lag na op 20 mei 1521 in Pamplona door een kanonskogel te zijn getroffen – zijn bekering inzette.
Die kanonskogel was geen einde, maar werd een genadig nieuw begin. Arturo Sosa Abascal s.j.
Vlaams echtpaar
Tussen de vele interventies in de gebedsstonde viel ook het getuigenis op van het Vlaamse echtpaar Lieven en Bénédicte Billiet-Bosmans. Lieven Billiet is een ingenieur, doctor in de biomedische technologie, die de ignatiaanse spiritualiteit leerde kennen door het volgen van de Mag+s-programma’s op de wereldjongerendagen (WJD) in Madrid in 2011 en in Rio de Janeiro in 2013. Hij maakte daarna deel uit van het Gemeenschap van Christelijk Leven (GCL)-kot dat zich in het Leuvense Leo XIII-seminarie vestigde. Bénédicte Bosmans stortte zich na haar studies Theologie en Religiewetenschappen in Leuven in een tien maanden durend avontuur in de Jesuit Volunteer Community (JVC) in Manchester, een zodanig beklijvende ervaring dat ze besloot om verder haar schouders onder het project te zetten en zich voor asielzoekers te blijven inzetten. Intussen hebben Lieven en Bénédicte ook een dochtertje.
Echte bekering vertrekt vaak vanuit sleutelmomenten, maar het is een proces zonder einde. Arturo Sosa Abascal s.j.
Christus’ aanwezigheid
Wanneer voel je in het bijzonder Christus’ aanwezigheid, was de vraag waarop Lieven en Bénédicte antwoordden en waarop de deelnemers aan de gebedsstonde werd gevraagd te mediteren. Een concreet voorbeeld is het avondritueel als ik ons dochtertje in bed leg, zei Lieven Billiet verrassend. Ze vlijt zich dan tegen mij aan terwijl ik haar het flesje geef. Dat wordt voor mij vaak een moment van gebed, van verbinding met God en met ons gezin. En Bénédicte voegde eraan toe: Ik herken God vaak in de onvoorwaardelijke liefde die ik van Lieven voel, zeker op momenten dat ik mijzelf wat minder graag zie. Een lief woord of een spontane attentie van Lieven zijn voor mij dan telkens weer momenten waarop Gods liefde werkelijk doorschemert. Het Vlaamse koppel gaf daarmee concreet uiting aan wat paus Franciscus in zijn slotwoord benadrukte: de meest eenvoudige dingen kunnen op de pelgrimstocht van de bekering erg belangrijk blijken te zijn.
Een bekering is een aangelegenheid ‘van elke dag’, zelden is ze ‘eens en voor altijd’. Paus Franciscus
Herbekijk hieronder de inleidende gebedsstonde van #ignatius500 in het Engels of het Frans.