Zuurstof voor de ziel in de Kempen
Het Festival van Vlaanderen in de Antwerpse Kempen is telkenjare een bijzondere gebeurtenis, ook al omwille van enkele uitzonderlijke locaties, zoals de norbertijnenabdijen van Averbode, Postel en Tongerlo. Dat is dit jaar anders … is door corona niet zowat alles anders geworden? Wij willen jullie graag op het hart drukken dat wij bij de organisatie van de concerten alle maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad en de lokale overheden opvolgen, schrijft festivaldirecteur Jelle Dierickx in de eerste lijnen van de programmabrochure. Wij dragen deze Musica Divina 2020 trouwens op aan alle zorgverleners en aan al wie in deze moeilijke coronatijden een geliefde verloren heeft.
Centraal staat dan ook de ademnood van de ziel.
Gebrek aan nabijheid
Een verpleegkundige schrijft in de programmabrochure letterlijk van zich af hoe moeilijk het gegaan is. Vannacht namen we afscheid, opnieuw. Wat achterbleef, was ademnood. Ademnood bij de dochters die omarmd door de zacht verlichte gang naar de klapdeur stapten, de plastic zak met de kledij van mams onder de arm. Dankbaar voor wat we hadden kunnen geven, hadden zij ook bij ons team de ademnood gezien. Iedereen is vleugellam gemaakt, want de nabijheid is afgenomen. Warme zorg wordt wat kouder en het nodige afscheid is soms veraf. Waarom kan ik net nu, in die laatste uren, niet bij mijn vrouw zijn? Niemand is gemaakt om alleen te sterven. Dan bekruipt ons opnieuw die ademnood; onze zielen hebben zuurstof nodig.
Les Passions de l’Âme
Een festival dat zuurstof voor de ziel wil bieden, moet wel beginnen met Les Passions de l’Âme. De virtuozen die violiste Meret Lüthi om zich heen verzamelde, brengen vrijdag 18 september Oostenrijkse sacrale barokmuziek van Heinz Ignaz Franz Biber en Johann Heinrich Schmeltzer in Geel. Ook de polyfone mis van Guillaume Du Fay voor de Annunciatie – Ecce Ancilla Domini – op zaterdagavond 19 september door de Cappella Pratensis van Stratton Bull in de Sint-Pieter en Sint-Pauwelkerk van Mol, wordt adembenemend. En ten slotte bezingt Vox Luminis onder leiding van Lionel Meunier met Spaanse rennaissance-muziek van Tomás Luis de Victoria en Cristobal de Morales op zondag 20 september geboorte en dood in de abdij van Tongerlo.
Ook sopraan Griet De Geyters Bachcantate op vrijdag 25 september in Turnhout is een must.
Beethovenjaar
Maar voor de merkwaardigste concerten is het wachten tot begin oktober. Ludwig van Beethoven componeerde nauwelijks religieuze muziek, maar toen de grootmeester op 45-jarige leeftijd plots ernstig ziek werd en enkele weken niet kon werken, vierde hij zijn genezing met het beroemde derde deel van het vijftiende strijkkwartet – Heiliger Dankgesang eines Genesenen an die Gottheit – met haar revolutionaire polyfone beginmaten. In dit Beethovenjaar kon zo’n meesterwerk niet ontbreken: het Cuarteto Quiroga brengt het op donderdag 1 oktober in Lier. En baroksopraan Raquel Andueza is op vrijdag 2 oktober te gast in Heist-op-den-Berg, waar ze Spaanse tonadas en Italiaanse slaapliedjes aan het kind Jezus wijdt.