22-jarige Amerikaanse feministe is jongste vrouw op de synode

Voor het eerst zijn er tijdens een synode stemgerechtigde afgevaardigden die geen bisschop zijn.
04/10/2023 - 09:15
Julie Osaka
Julie Osaka © Julia Oseka

De bisschoppensynode in Rome gaat woensdag met deelnemers uit de hele wereld van start. Bij de Amerikaanse delegatie is de 22-jarige studente Julia Oseka uit Philadelphia een van de blikvangers, omdat ze wellicht ook de jongste vrouwelijke deelnemer is van de synode die ook effectief stemrecht heeft. 

Julia Oseka is in Polen geboren. Momenteel studeert ze aan de Universiteit van Philadelphia, met natuurkunde en theologie als hoofdvakken. Ze trad in 2022 op het voorplan tijdens de debatten over synodaliteit in het aartsbisdom Philadelphia. Ze groeide er toen uit tot woordvoerder van de studenten tijdens de synodale debatten van een coalitie van katholieke universiteiten, hogescholen en Newman Centra uit de omgeving van Philadelphia. 

Haar afvaardiging naar Rome bestempelt ze als een teken dat de Kerk echt klaar is en openstaat voor de actieve inbreng van katholieke leken in het besluitvormings- en onderscheidingsproces. De 22-jarige bestempelt zichzelf als feministe en vertelt dat ze ervan droomt om ooit hoogleraar natuurkunde te worden. Ze wil er tijdens de synode onder meer voor pleiten dat de leden van de homogemeenschap een grotere rol kunnen vervullen in de kerkgemeenschap. Een van haar belangrijkste inspiratiebronnen is de heilige Thérèse van Lisieux.

Bron: CNA