7 citaten over God en religie uit film Freud’s Last Session

Prikkelende woorden van het personage C.S. Lewis die zijn geloof in God verdedigt in een imaginair gesprek met Sigmund Freud vlak voor zijn dood.
21/12/2023 - 12:16
C.S. Lewis (Matthew Goode) ontmoet Sigmund Freud (Anthony Hopkins) in Freud’s Last Session
C.S. Lewis (Matthew Goode) ontmoet Sigmund Freud (Anthony Hopkins) in Freud’s Last Session © Sony Pictures Classics

Op 22 december 2023 verschijnt de film Freud’s Last Session. Daarin gaat de Anglicaanse schrijver C.S. Lewis (vertolkt door Matthew Goode, gekend van Downton Abbey) een imaginair gesprek aan met Sigmund Freud (gespeeld door Anthony Hopkins). 

De film is gebaseerd op het boek The Question of God: CS Lewis and Sigmund Freud Debate God, Love, Sex and the Meaning of Life uit 2002 van auteur Armand Nicholi en de toneelbewerking daarvan door Mark St. Germain die meeschreef aan het scenario voor de film. 

De film speelt zich af in Londen in 1939, enkele weken voor de dood van Freud. Die leed op dat moment erge pijn door onbehandelbare kanker in de kaak. Hoewel zijn ontmoeting met C.S. Lewis verzonnen is, zou Freud inderdaad een ontmoeting hebben gehad met een professor van Oxford, niet lang voor hij zijn dokter verzocht om een dodelijke dosis morfine. 

Een sterke premisse en krachtige acteerprestaties beloven een intellectueel avontuurlijke filmervaring. Soms gebeurt de actie vanbinnen. ;-) 

Deze 7 pareltjes kunnen je zin geven in de film. 

Dat er een God is. Dat de mens geen idioot moet zijn om in Hem te geloven. En degenen die dat doen lijden niet aan een obsessieve neurose.

'Het concept van God is belachelijk.' (Lewis vat Freud samen). Maar wat als het geen leugen is? Vraag je je soms af hoe angstaanjagend het zou zijn als je ongelijk had?

God gaf Lucifer een vrije wil, alleen dat maakt goedheid mogelijk.

Het lijden van de mens is de schuld van de mens.

Wat als God ons door lijden wil vervolmaken? Als plezier Zijn gefluister is, dan is pijn Zijn megafoon.

Mijn idee van God verandert voortdurend. Hij vermorzelt het keer op keer. Maar toch heb ik het gevoel dat de wereld vol van Hem is. Hij is overal. Hij is incognito. En omdat Hij incognito is, is Hij zo moeilijk te doordringen. De echte strijd is om het te blijven proberen.

Waarom maakt religie ruimte voor wetenschap, terwijl de wetenschap weigert ruimte te maken voor religie?

Bekijk de trailer (Engels)

Bron: Aleteia (Engels)