Bisdom Gent verplicht om persoon uit doopregister te schrappen

Dat zegt de Gegevensbeschermingsautoriteit op 19 december naar aanleiding van een klacht. Het bisdom kan nog tegen de uitspraak in beroep gaan.
20/12/2023 - 09:00
Bisdom Gent verplicht om persoon uit doopregister te schrappen
Bisdom Gent verplicht om persoon uit doopregister te schrappen © CC Laura Morales Photo via Cathopic

De Geschillenkamer van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) besliste op 19 december 2023 dat het bisdom Gent een gedoopte uit het doopregister moet schrappen. 

Het is de eerste keer dat een autoriteit voor gegevensbescherming het recht om effectief geschrapt te worden uit het doopregister bevestigt. 

In september kwam de Ierse privacywaakhond nog tot de tegenovergestelde conclusie in een klacht tegen het aartsbisdom Dublin. 

Het bisdom Gent kreeg in 2021 een verzoek om zich te laten verwijderen uit de kerkelijke archieven. De klager beriep zich hierbij op de privacywetgeving (AVG). Het bisdom wees het verzoek af en verklaarde dat alleen een aantekening kan worden toegevoegd in het doopregister over de wens om de kerk te verlaten. 

De GBA stelt het bisdom nu in het ongelijk. Volgens Hielke Hijmans, voorzitter van de Geschillenkamer, heeft de Kerk wel gerechtvaardigde belangen om de gegevens te bewaren, maar is niet aan alle voorwaarden voldaan voor een levenslange verwerking van de gegevens

Het bisdom moet nu de gegevens van de klager effectief verwijderen. Het gaat alleen over de gegevens van deze klager, niet over andere gelijkaardige klachten die nog lopende zijn bij de GBA. 

Het bisdom heeft 30 dagen om tegen de beslissing in beroep te gaan. 

Bron: Gegevensbeschermingsautoriteit - Katolisch (Duits)