Egypte: doodstraf voor moord op koptische priester

De rechtbank oordeelde dat er sprake was van moord met voorbedachten rade en sprak de doodstraf uit.  
13/06/2022 - 17:02
Arasanios Wadeed
Arasanios Wadeed © Koptisch-orthodoxe Kerk

Een rechtbank in Egypte heeft zaterdag de doodstraf uitgesproken voor de man die in april een Koptisch-orthodoxe priester heeft doodgestoken. De correctionele rechtbank van Alexandrië veroordeelde de 60-jarige Nehru Tawfiq voor de moord op de 56-jarige priester Arsanios Wadeed Rizkallah en het illegaal bezit van een mes. Het doodvonnis was al een maand geleden uitgesproken, maar het moest nog de goedkeuring krijgen van de grootmoeftie van Egypte. Die betuigde ook zijn medeleven met het hoofd van de Egyptische Koptisch-Orthodoxe Kerk, patriarch Tawadros.

De priester was verbonden aan van de kerk van de Maagd Maria en Mar Boulos in Karmouz. Op 7 april werd hij met verschillende messteken omgebracht op een populaire boulevard langs de kust vlakbij Alexandrië. Hij overleed toen hij werd overgebracht naar het ziekenhuis. Aanvankelijk werd gezegd dat hij door een mentaal onevenwichtige man was omgebracht. Maar onderzoek maakte duidelijk dat de dader Nehru Tawfiq lid was van een extremistische moslimorganisatie. Bijkomend onderzoek bevestigde dat hij geen psychische stoornis had en dat hij zich erg goed bewust was van zijn daad. 

Koptische christenen vertegenwoordigen ongeveer 10 procent van de 103 miljoen inwoners. Zij klagen over achterstelling. Sinds de moslimbroederschap in 2013 van de macht werd verdreven - na massale protesten die resulteerden in de afzetting van Mohammed Morsi - is het aantal aanvallen tegen christenen sterk toegenomen.

Bron: Middle East Monitor/Daily Mail/kro-ncrv.nl/katholiek