Eindelijk opnieuw ‘normale’ 15 augustus in Banneux

Zoals vanouds worden straks op 15 augustus opnieuw talrijke pelgrims, ook uit Vlaanderen, verwacht bij Onze-Lieve-Vrouw der Armen in Banneux.
11/08/2022 - 12:19
Hoogdag in Banneux op 15 augustus 2022
Hoogdag in Banneux op 15 augustus 2022 © Banneux

Eerst – sinds de aanslagen in Brussel en Zaventem van 2016 – moesten pelgrims uitgebreid gefouilleerd worden toen ze naar Banneux afzakten. De christenen uit het Midden-Oosten vonden dat trouwens niet erg, blij als ze waren dat over hun veiligheid werd gewaakt. Maar in 2020 sloeg de coronapandemie toe en werd het heiligdom van de Maagd der Armen in Banneux – tussen Luik en Spa - zelfs op Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming volledig voor het publiek afgesloten. Dit was een trieste primeur sinds de Mariaverschijningen aan de twaalfjarige Mariëtte Beco van 1933 na de Tweede Wereldoorlog door de kerkelijke instanties officieel waren erkend.

Jaarlijks komen er – buiten coronatijden – een half miljoen pelgrims naar Banneux.

Uit de hele wereld

Maar dit jaar worden op 15 augustus opnieuw bedevaarders overal ter wereld in Banneux verwacht. Sinds de christenvervolging door Daesh (de zelfverklaarde Islamitische Staat (IS)) is het heiligdom populair bij christenen uit het Nabije Oosten. Maar ook Kosovaarse christenen in West-Europa bijvoorbeeld komen steevast naar Banneux nu zij niet meer naar hun eigen kerk van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemel-Opgenomen in Letnica kunnen. De Luikse bisschop, mgr. Jean-Pierre Delville, gaat als vanouds maandag om 10.30 uur voor in een internationale viering. Om 15 uur begint de zegening van de zieken bij de bron van Banneux en om 20 uur is er de al even traditionele kaarsjesprocessie naar de kapel van de Mariaverschijningen.