Financieel wanbeheer bij Hillsong

De charismatische kerk is een van de grootste en bekendste megakerken ter wereld. 
21/08/2022 - 09:00
Hillsong in Sydney
Hillsong in Sydney © Wikipedia

Na een serie beschuldigingen over seksueel misbruik door stichter Brian Houston en predikant Ted Haggard raakt de populaire charismatische megakerk Hillsong, die ontstaan is in Australië, opnieuw in opspraak. Volgens een voormalige medewerker zijn er financiële middelen verduisterd en grote geldbedragen geschonken aan de familie van Brian Houston. 

De Pinksterkerk van Hilssong werd in 1983 door het echtpaar Brian en Bobbie Houston opgericht in de Australische stad Sydney, waar nog steeds het hoofkwartier is gevestigd. De eerste dienst vond plaats op 14 februari 1983, toen nog met 45 kerkgangers. Maar al snel groeide de gemeenschap uit tot een megakerk, een benaming die wordt gegeven aan kerken met meer dan 2.000 gelovigen. De pinksterkerk zou zich ook uitbreiden naar meer dan 20 landen, waaronder Nederland. Zo bereikt ze wekelijks 100.000den bezoekers. De kerk telt geen officieel lidmaatschap en heeft ook geen geloofsbelijdenis. 

Natalie Moses werkte gedurende twee jaar bij de boekhouding van de kerk. Naar eigen zeggen werd zij ontslagen nadat zij enkele financiële malversaties, waaronder de aanschaf van luxegoederen en het misbruik van creditkaarten, had aangekaart. Internationale transacties werden volgens haar verborgen gehouden. Volgens de advocaten zijn de beschuldigingen bijzonder ernstig en tonen zij aan dat er een ‘cowboycultuur’ bestaat bij de leiding van de kerk.

Bron: Christian Today