Interculturele Week in Duitsland

De Interculturele Week (IKW) in Duitsland van 25 september tot 2 oktober 2022 kreeg '#offen geht' als thema. 
27/09/2022 - 09:00
IKW 2022
IKW 2022 © IKW

In Heidelberg is afgelopen zondag met een oecumenische viering het startschot gegeven voor een nieuwe Interculturele Week, die eindigt op 2 oktober 2022. Het gaat om een gemeenschappelijk initiatief van de Duitse Kerken en het maatschappelijke middenveld in Duitsland om de dialoog en uitwisseling tussen culturen en landen te bevorderen. Het initiatief vond in 1975 voor het eerst plaats op initiatief van christelijke kerken, in samenwerking met gemeenten, welzijnsorganisaties, vakbonden, inburgeringsadviesraden en -commissarissen en migrantenorganisaties. Dit jaar vindt een recordaantal van 5.000 evenementen plaats in meer dan 50 steden. 

Bij de lancering lanceerde de protestantse bisschop van Baden, Heike Springhart, een oproep tot solidariteit en openheid naar anderen. Zij drong aan op de toekenning van verblijfsrecht voor vluchtelingen en migranten die al lang in Duitsland wonen. Sommige mensen kunnen niet eens terugkeren naar hun land van herkomst, ook al wordt hun asielaanvraag afgewezen. Ze vestigde de aandacht op de meerwaarde van vreemdelingen in de samenleving.

Ook de katholieke aartsbisschop van Freiburg im Breisgau, Stephan Burger, onderstreepte dat de actieweek opnieuw in herinnering moet brengen dat diversiteit geen gevaar, maar een kostbare verrijking voor de samenleving betekent. 

Bron: Katholisch.de