Invloedrijke orthodoxe theoloog Kallistos Ware overleden

Kallistos Ware was een van de bekendste en populairste hedendaagse oosters-orthodoxe kerkleiders en theologen.
25/08/2022 - 15:50

De invloedrijke orthodox-christelijke theoloog Kallistos Ware is op woensdag 24 augustus op 87-jarige leeftijd overleden. Zijn gezondheidstoestand was al langere tijd zorgwekkend en eerder van de maand werd hij zelfs al eens ten onrechte dood verklaard. Omwille van zijn inspanningen voor de oecumene genoot hij wereldwijd bekendheid, ook bij ons in Vlaanderen. Onder meer op uitnodiging van CCV Gent is hij enkele keren komen spreken over oecumene.

Kallistos Ware werd in 1934 in een anglicaanse familie in Engeland geboren, maar tijdens zijn studies raakte hij in de ban van het orthodoxe geloof dat de traditie en continuïteit van de oude Kerk in haar volheid heeft bewaard. Op zijn 24ste stapte hij over naar de orthodoxe Kerk. Als theoloog zou hij zich later vooral verdiepen in de patristische theologie en orthodoxe spiritualiteit. 

In 1963 verscheen de eerste editie van zijn indrukwekkende boek The Orthodox Church, waarmee hij leken vertrouwd maakte met de theologie en de geschiedenis van de orthodoxe Kerk. Hij doceerde bijna 35 jaar aan de Universiteit van Oxford. Daar drukte hij als docent patristiek een stempel op en hele generatie, ook niet-orthodoxe studenten. Hij was bisschop van Diokleia, het bisdom voor de Engelse orthodoxe gemeenschap van het oecumenische patriarchaat van Constantinopel.

Zijn allicht belangrijkste verdienste is de impuls die hij gaf aan de dialoog tussen de westerse (katholieke en anglicaanse) en de orthodoxe theologie, waarbij hij naar eigen zeggen de indruk kreeg alsof het Westen al generaties op zoek was naar een gesprekspartner. Voor die inzet kreeg hij in 2017 ook een van de belangrijkste anglicaanse onderscheidingen van de aartsbisschop van Canterbury.

Bron: Daily Telegraph/RNS

 Lees het indrukwekkende huldebetoon voor Kallistos Ware van de Wereldraad van Kerken (WCC)