Inwijding van orthodoxe Kerk op Ground Zero

Het kleine witte kerkgebouw werd ontworpen door de Spaans-Zwitserse architect Santiago Calatrava.
05/07/2022 - 09:00
De witte koepel van de Sint-Niklaaskerk
De witte koepel van de Sint-Niklaaskerk © Orthodox aartsbisdom van Amerika

Maandagavond werd in New York de nieuwe orthodoxe Sint-Niklaaskerk in aanwezigheid van 1.500 genodigden officieel ingewijd. De kerk is al sinds november toegankelijk en recent werd het interieur nog afgewerkt.  

Op de plek van het nieuwe gebouw stond vroeger ook al een orthodoxe kerk, op 11 september 2001 onder het puin van de zuidtoren van de Twin Towers bedolven. Het bescheiden kerkgebouw, op de plaats van de oorspronkelijke kerk, is opgevat als herdenkingsmonument voor de terreuraanslagen van toen. Het krijgt daarom ook meteen de status van nationaal monument. 

Tijdens de eredienst werd een relikwie van de heilige Sint-Nicolaas in het altaar gelegd en verzegeld. Volgens aartsbisschop Elpidophoros van Amerika moet het nieuwe kerkgebouw aan Liberty Street uitgroeien tot symbool van tolerantie en respect voor andere geloofstradities en overtuigingen. De bouw van de Sint-Niklaaskerk is mogelijk dankzij de vzw Vrienden van Sint-Niklaas en het Grieks-orthodoxe aartsbisdom van Amerika, met de steun van weldoeners uit de hele wereld. 

Bron: Orthodox Times