Israëlische heavy metal pleit voor eenheid tussen godsdiensten

Met songs in het Engels, het Hebreeuws en het Arabisch en expliciet religieuze en Bijbelse thema's pleit de band Orphaned Land voor begrip en vrede.
19/12/2023 - 14:21

Bekijk en beluister 'All Is One' van Orphaned Land

De officiële muziekvideo van All Is One verwijst naar alle monotheïstische godsdiensten en heeft als centrale boodschap:

all children of Abraham / Our only sword, the light within, that burns as bright as sun (allen kinderen van Abraham / ons enige zwaard, het licht vanbinnen, dat helder brandt als de zon)

Interview met zanger Kobi Farhi 

Het zal je misschien verwonderen dat heavy metal een boodschap van begrip en vrede wil overbrengen. Zanger Kobi Farhi van Orphaned Land vindt dat een vooroordeel.

Dit komt omdat veel mensen stereotiepe ideeën hebben over de metalgemeenschap. Men oordeelt altijd naar het uiterlijk. De zwarte kleding en de T-shirts met schedels zijn er alleen voor de show. De waarheid is dat er nauwelijks een meer vredevolle en open muziekcultuur bestaat. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat metalfans een goed voorbeeld zijn van hoe mensen ondanks verschillende achtergronden of religies in vriendschap en harmonie kunnen samenkomen. 

Orphaned Land pleit niet alleen voor begrip tussen religies, maar graaft ook naar gemeenschappelijke religieuze wortels. 

Neem ons eerste album Sahara, uitgebracht in 1994. Wij zijn een Israëlisch-Joodse band met een moskee op de cover van ons debuutalbum. De teksten bevatten talloze passages uit het Oude en Nieuwe Testament, de vijf boeken van Mozes en de Koran. Dat doen we niet om te provoceren, maar omdat we serieus met die teksten bezig zijn. Hoewel we uit Israël komen, biedt onze muziek moslims ook kansen tot identificatie - en dat gebeurt ook!

Ik geloof dat kunstenaars moeten reflecteren op hun omgeving, de realiteit die hen omringt en door middel van hun werk het denken moeten stimuleren.

De band schrikt er niet voor terug om Bijbelse thema's te actualiseren.

Wij projecteren graag mythologische verhalen op onze huidige tijd. Neem bijvoorbeeld het nummer ‘Brother’ op het album ‘All Is One’. Dat gaat over de Bijbelse broers Isaak en Ismaël, zonen van Abraham, die gezien worden als de voorouders van alle joodse en islamitische mensen. 

Wij projecteren dit verhaal op het huidige conflict. Dat begon 4.000 jaar geleden met de vraag welk kind er bij Abraham op de berg was. Daarom zegt de song: ‘De Heer heeft ons allebei gezegend, maar we vechten nog steeds en claimen dat kind op de berg – hoe heette hij?’ Mythen en verhalen zijn een terugkerend element in ons werk.

De aanval van Hamas op 7 oktober en de daaropvolgende oorlog in Gaza heeft ook zanger Kobi Farhi en de band Orphaned Land diep geraakt. 

Het kostte ons – misschien wel het hele land – tien dagen om erover te kunnen praten. Niemand kan zich zo’n gebeurtenis herinneren, ook al zijn velen afstammelingen van slachtoffers van de Holocaust of overlevenden van de Holocaust. De schok is nog steeds diep. …

Momenteel is Orphaned Land geslonken tot een klein baken van hoop.

Na 7 oktober hebben we op onze sociale mediakanalen gepost dat we achter onze mede-Israëliërs staan. We benadrukten zelfs dat we ons niet op het Palestijnse volk richten. Toch hebben 2.000 fans ons verlaten en ons uitgescholden voor hypocrieten, leugenaars en voorstanders van apartheid en genocide. Het is een verschrikkelijk gevoel om zo door je fans behandeld te worden. Ze laten je niet eens treuren bij een van de grootste tragedies van dit land. …

Het enige wat ik kan doen is liedjes schrijven. Mijn enige optie is gewoon doorgaan. Opdat het idee van vrede en de boodschap van Orphaned Land voor altijd zal voortleven – zelfs als we op een gegeven moment niet meer bestaan.

Wie weet worden onze liedjes of teksten wel de soundtrack van een vredesbeweging. We moeten blijven geloven dat het mogelijk is!

Zelfs als alle anderen eerder hebben gefaald, hebben we geen andere keuze dan te blijven proberen. Het alternatief is dat we onze toevlucht nemen tot barbarij en elkaar vermoorden.

Bron en uitgebreid interview: Eulenfisch (Duits) 

Meer weten