Kardinaal Onaiyekan: 'We zijn allen half moslim en half christen'

De bevolking is het vertrouwen in de politieke leiders kwijt, maar moslims en christenen blijven zich inzetten voor interreligieuze verstandhouding.
10/06/2022 - 10:06

Volgens kardinaal John Onaiyekan, de aartsbisschop van Abuja, is het al te eenvoudig om de slachtpartij op Pinksteren in de Sint-Franciscus Xaveriuskerk in de Nigeriaanse deelstaat Ondu voor te stellen als een confrontatie tussen moslims en christenen. De dodelijke aanval is wellicht het werk van een groep islamistische Fulaniherders. Maar wij moeten voorzichtig zijn. Wij moeten het onderzoek afwachten en niet te vroeg conclusies trekken. 

Gebrek aan vertrouwen in overheid

Volgens de kardinaal zijn dit soort groepen, net zoals Boko Haram, slechts in naam moslim. Zij moorden ook in moskeeën, scholen en dorpen. Hij erkent wel dat er een zware verantwoordelijkheid ligt bij de president, de regering en het Nigeriaanse leger, die de veiligheid niet kunnen garanderen waardoor een grote straffeloosheid bestaat en de daders ervan uitgaan dat ze dit soort misdaden onbestraft kunnen begaan. En dat terwijl de Nigeriaanse leiders op dit moment campagne voeren om herkozen te worden, opnieuw aan de macht te komen en met dezelfde regering verder te gaan.

Geen alternatief 

Kardinaal Onaiyekan vestigt de aandacht erop dat deze aanval slechts de meest recente aanval is in een lange reeks gewelddaden, waarbij onschuldige burgers worden gedood. Dat de moordpartij bovendien op Pinksteren plaatsvond, maakt het extra schokkend. Het is echter gevaarlijk om de moslims de fout te geven van dit soort gruweldaden, want dat dreigt alleen maar de spanningen tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden te doen toenemen. Maar het is natuurlijk begrijpelijk dat mensen het gevoel hebben dat ze worden aangevallen omdat ze christenen zijn. 

De kardinaal benadrukt dat in het Afrikaanse land sterke inspanningen worden geleverd voor de goede relaties tussen christenen en moslims. Deze aanslag zal die inspanningen volgens hem geen halt toeroepen. In ons land zijn wij allemaal min of meer half christen en half moslim. Ik weet alleen dat wij samenleven en ook in de toekomst in vrede willen blijven samenleven. Christenen en moslims moeten de handen in elkaar slaan en deze criminelen samen het hoofd bieden.

Bron: Vaticannewsnews.va/Corriere della Sera