Kardinaal Zen waarschuwt tegen manipulatie van de synode

De Chinese kardinaal is ervan overtuigd dat een aantal conclusies van de synode al op voorhand zijn vastgelegd.
05/10/2023 - 15:40
Kardinaal Zen op het Sint-Pietersplein
Kardinaal Zen op het Sint-Pietersplein © CardJosephZen@twitter

Kardinaal Zen Ze-kiun, de emeritus aartsbisschop van Hongkong, waarschuwde vlak voor de start van de bisschoppensynode voor een manipulatie van de kerkbijeenkomst. In de zes pagina's tellende tekst spreekt hij de vrees uit dat de bijeenkomst voor een nog grotere verwarring zal zorgen. Hij spreekt over een gezamenlijke poging om door de synode een democratie te vestigen ‘in plaats van de sacramentele hiërarchie van de Kerk’. Hij herinnert eraan dat er aanvankelijk slechts van één bijeenkomst sprake was en meent dat er in 2024 nog een tweede fase van de synode wordt georganiseerd omdat de vrees bestond dat het hele programma niet zou gerealiseerd worden. 

Zen heeft bedenkingen bij de procedure voor het verloop van de bijeenkomst met de nadruk op ‘conversatie’ in kleine groepen – in tegenstelling tot ‘discussie’ en debat tussen alle aanwezigen in de synodezaal. Dat bestempelt hij als een opzettelijke truc om een open debat over controversiële thema’s te voorkomen. Maar zijn voornaamste kritiek betreft het synodesecretariaat. Dat bestempelt hij als een ‘meester in de kunst van het manipuleren’. 

Kritiek is er ook op de talrijke aanwezigheid van leken en vooral ook op het feit dat hen de status wordt verleend als volwaardig stemgerechtigde leden van de synode. ‘Dat ondermijnt het concept van de Bisschoppensynode zoals dat werd bedacht na het Tweede Vaticaans Concilie. Dat verandert radicaal de aard van de synode, die paus Paulus VI had bedoeld als een instrument van bisschoppelijke collegialiteit. En in feite zijn deze leken niet door het christelijke volk gekozen.’

Bron: Le Figaro/The Pillar