Koreaanse Kerk wil erkenning en compensatie voor troostmeisjes

Maatschappelijke organisaties uit Zuid-Korea eisen officiële verontschuldigingen en compensaties van Japan. 
20/08/2022 - 11:00
Koreaans herdenkingsmonument voor de meisjes van troost
Koreaans herdenkingsmonument voor de meisjes van troost © Melissa Wali/Flickr/CC BY-NC 2.0

De katholieke Kerk geeft volop haar steun voor een campagne die Japan moet overhalen om een compensatievergoeding te betalen voor troostmeisjes. Dat zijn jonge, veelal Zuid-Koreaanse vrouwen die tussen 1937 en 1945 door militairen van Japan gedwongen werden tot prostitutie. De Zuid-Koreaanse overheid voert al tien jaar actie opdat Japan zou erkennen dat het keizerlijke leger zich op grote schaal aan seksuele slavernij heeft schuldig gemaakt. Op 14 augustus vond in de kathedraal van Seoel een herdenkingsmis plaats voor de slachtoffers.

Japan erkende in 2015 weliswaar de vernederende praktijk. Maar de Commissie Rechtvaardigheid en Vrede van het bisdom Incheon is samen met andere middenveldorganisaties van oordeel dat die verklaring niet ver genoeg gaat. Met de campagne worden niet enkel officiële verontschuldigingen, maar ook juridische en financiële compensatie van de Japanse regering geëist. 

Historici schatten dat er in totaal zo’n 200.000 vrouwen bij betrokken waren. De slachtoffers waren vooral afkomstig uit Korea, China en de Filipijnen, maar ook uit landen als Taiwan, Birma, Vietnam en Nederlands-Indië, waar Japan ook westerse vrouwen als sekslavinnen gebruikte. Volgens een studie uit 2020 werden mogelijks 70.000 zowel inheemse als geïnterneerde Nederlandse vrouwen slachtoffer van de praktijk in Nederlands-Indië. 

Bron: Ucanews