Nieuwe film over Dietrich Bonhoeffer deels in ons land opgenomen

De film komt volgend jaar uit. Bonhoeffer raakte bekend door zijn strijd tegen het nazisme en was betrokken bij de poging om Hitler te vermoorden.
02/12/2023 - 14:53
De film 'Bonhoeffer'
De film 'Bonhoeffer' © Angel Studios

De nieuwe film over het leven van Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) komt wellicht in november 2024 in de zalen. Dat heeft Angel Studios bekendgemaakt.

De Duitse protestantse dominee, auteur en theoloog was een van de kopstukken van de Bekennende Kirche en het verzet in het Derde Rijk. Hij stierf de martelaarsdood. De film zal kortweg Bonhoeffer heten en werd geschreven en geregisseerd door Todd Komarnicki, vooral bekend van Sully (2016), met Tom Hanks. ‘Dit is een film over een man die vastbesloten was om zijn leven met compromisloze politieke en spirituele moed te leiden’, aldus de makers. 

Enkele scènes werden opgenomen in ons land, in Luik en Spa.

Ook opmerkelijk: de rol van Bonhoeffers medestander Martin Niemöller wordt vertokt door acteur August Diehl. Die speelde in 2019 de rol van dienstweigeraar en martelaar Franz Jägerstatter in A hidden life, de briljante film van Terrence Malick. De titelrol wordt gespeeld door Jonas Dassler.


Bekennende Kirche

Dietrich Bonhoeffer werd in 1906 in Duitsland geboren. Hij werd op 25-jarige leeftijd predikant. Twee jaar later nam Hitler de macht over. De predikant aarzelde niet om de acties van de Führer aan de kaak te stellen. Dat in tegenstelling tot de leiders van zijn kerk, die vaak niet de moed hadden om zich tegen Hitlers antisemitisme te verzetten. Samen met Martin Niemoller en Karl Barth zou hij uit protest de Bekennende Kirche oprichten. 

Als een van de boegbeelden van het verzet tegen nazi-Duitsland moest hij jarenlang in het geheim les geven aan studenten van het seminarie van de Bekennende Kirche. In januari 1943 werd hij gearresteerd en gevangengezet. Maar dankzij de hulp van enkele bewakers kon hij in het geheim blijven lesgeven. Hij slaagde er ook in om enkele van zijn teksten door te geven. Uiteindelijk werd hij naar een concentratiekamp overgebracht. In april 1945, nauwelijks een maand vóór de overgave van Duitsland, werd hij er opgehangen.

Bron: Infochretienne/IMDB