Oekraïens-orthodoxe Kerk staat kerstviering op 25 december toe

Volgens een onderzoek in 2020 vierde 77 procent van de Oekraïners de geboorte van Jezus op 7 januari.
20/10/2022 - 16:23
Metropoliet Epifanij van Kiev en heel Oekraïne
Metropoliet Epifanij van Kiev en heel Oekraïne © Wikipedia

De autocefale (onafhankelijke) Oekraïens-orthodoxe Kerk heeft dinsdag tijdens een overleg in Kiev toestemming verleend om kerstvieringen in de toekomst mogelijks al op 25 december in plaats van op 7 januari, zoals voorheen het geval was, te laten plaatsvinden. De uitzondering wordt toegestaan, als de pastorale omstandigheden dat vereisen en de gelovigen dat wensen. 

De beslissing moet gezien worden tegen de achtergrond van het conflict met de Russisch-orthodoxe Kerk, die Kerstmis overeenkomstig de juliaanse kalender op 7-8 januari viert. Sinds de hervorming van de Romeinse kalender in 1582 ligt de datum 13 dagen achter op de toen ingevoerde westerse, gregoriaanse kalender. Metropoliet Epifanij, het hoofd van de Oekraïens-orthodoxe kerk, had al bij zijn aantreden aangekondigd dat de Oekraïense orthodoxe gelovigen Kerstmis binnen de tien jaar op 25 december zouden vieren. 

Met de verschuiving van de kerstviering naar 25 december volgt de Oekraïense Kerk het voorbeeld van het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel, evenals de orthodoxe Kerken van Griekenland, Roemenië, Bulgarije, Cyprus, Alexandrië en Antiochië. Zij vieren Kerstmis al meer dan een eeuw op dezelfde dag als de katholieke en protestantse christenen. De Kerken van Servië en Georgië, maar dus ook van Rusland daarentegen houden vast aan 7 januari.

Bron: Katholisch.de