Oekraïense Kerk breekt met patriarchaat van Moskou

Het patriarchaat van Moskou reageert terughoudend op het besluit van de Oekraïens-orthodoxe Kerk om de onafhankelijkheid uit te roepen.
30/05/2022 - 17:19
Metropoliet Onufri Berezovsky van de Oekraïens-orthodoxe Kerk van het patriarchaat van Moskou
Metropoliet Onufri Berezovsky van de Oekraïens-orthodoxe Kerk van het patriarchaat van Moskou © Wikipedia

De Raad van de Oekraïens-orthodoxe Kerk onder leiding van metropoliet Onufri (Berezovsky) heeft de banden verbroken met het patriarchaat Moskou vanwege de oorlog in Oekraïne. Met de beslissing wil de kerkleiding haar pastorale zorg aan haar gelovigen en binnen- en buitenland blijven verzekeren. De kerkgemeenschap in Oekraïne was sinds 1686 'ondergeschikt' aan het patriarchaat van Moskou. Met de afkondiging van de onafhankelijkheid van Moskou hoopt de kerkgemeenschap tegelijk een dam op te kunnen werpen tegen de leegloop. De voorbije maanden zijn al 400 parochies overgestapt naar de eengemaakte en ook door het oecumenische patriarchaat van Constantinopel erkende autocefale Oekraïens-orthodoxe Kerk. 

De Oekraïens-orthodoxe bisschoppen, priesters, religieuzen en leken oordeelden afgelopen vrijdag dat zij zich niet kunnen verzoenen met het standpunt van patriarch Kirill van Moskou over de oorlog in Oekraïne. De raad veroordeelt de oorlog als een schending van Gods gebod Gij zult niet doden en doet een oproep tot de autoriteiten van Oekraïne en de Russische Federatie om het onderhandelingsproces voort te zetten om het bloedvergieten te stoppen. Met een belangrijke wijziging van de statuten wordt de volledige autonomie en onafhankelijkheid van de Oekraïens-orthodoxe Kerk bevestigd. De bisdommen op de Krim en in de veroverde gebieden in Donetsk en Loehansk verklaarden dat zij ondergeschikt blijven aan patriarch Kirill. 

De naam van patriarch Kirill wordt voortaan gewoon naast die van de andere orthodoxe patriarchen genoemd in de kerkdiensten. 

Een van de concrete gevolgen van de onafhankelijkheid is dat de Oekraïense metropoliet Onufri (77) van Kiev, die sinds 2014 aan het hoofd staat van de orthodoxe Kerk van het patriarchaat van Moskou in Oekraïne, niet langer lid is van het bestuursorgaan van de Russisch-orthodoxe kerk. De beslissing is echter vooral erg pijnlijk voor het patriarchaat van Moskou, dat meteen miljoenen orthodoxe gelovigen en daarmee ook veel van haar gezag en prestige verliest. Metropoliet Hilarion, de verantwoordelijke voor buitenlandse  aangelegenheden van het patriarchaat van Moskou toont begrip voor de moeilijke situatie van de Oekraïens-orthodoxe Kerk, die onder druk staat van alle kanten. Hij hoopt dat de banden met Moskou behouden blijven. Of ook patriarch Kirill de boodschap heeft begrepen, is minder duidelijk. Hij toonde weliswaar begrip, maar waarschuwde gisteren in zijn homilie in de Christus de Verlosserkathedraal in Moskou voor de boze geesten, die proberen om de orthodoxe volkeren van Rusland en Oekraïne te verdelen. 

Bron: Die Welt/Mospat.ru/Kathpress.at/Interfax