Oekraïne: 'Beide partijen misbruiken religie voor propaganda'

Naarmate de oorlog vorderde, maakten beide partijen zich meer en meer schuldig aan misbruik van religie, stelt de Duitse Reinhard Flogaus vast.
28/12/2022 - 14:55
Kardinaal Krajewski bij een massagraf in Borodjanka
Kardinaal Krajewski bij een massagraf in Borodjanka © Vatican Media

De Duitser Reinhard Flogaus, een kenner van de Kerk in Oost-Europa, wijst erop hoe godsdienst sinds de Russische invasie in Oekraïne een belangrijke rol heeft gespeeld in de propagandaoorlog. Al van bij het prille begin van de invasie werd gezocht naar een religieuze rechtvaardiging voor de aanval, vooral van de kant van de Russisch-orthodoxe Kerk.

Intussen stelt Floghaus wijzigingen in het discours vast. Zowel president Vladimir Poetin als patriarch Kirill I benadrukte aanvankelijk vooral zijn steun voor de Russisch sprekende orthodoxe bevolking in Oekraïne. Maar naarmate het conflict evolueerde, verschoof het discours naar een heilige oorlog tegen het satanische Westen. Een erg kwalijke vaststelling vond de Oost-Europakenner de uitspraak van patriarch Kirill waarin hij benadrukte dat de soldaten die in Oekraïne voor het vaderland sneuvelden onmiddellijk vergeving van zonden en toegang tot het paradijs zouden krijgen. Door de dood van soldaten op het slagveld te vergelijken met het zoenoffer van Christus grenzen de uitspraken van de patriarch aan ketterij, stelt Floghaus. Dit roept bovendien herinneringen op aan de belofte van paus Urbanus II in 1095 voor de deelname aan de Eerste Kruistocht.

Dat alles mag ons volgens Oost-Europakenner Floghaus evenwel niet blind maken voor het feit dat ook Oekraïne religie handig uitspeelt in zijn propaganda. Hij verwijst naar de invallen van de SBU, de Oekraïense militaire inlichtingendienst, in de kerken en kloosters van de met het patriarchaat van Moskou gelieerde Oekraïens-orthodoxe Kerk (UGC), ook al heeft de kerkleiding officieel haar banden met Moskou verbroken. Hij verwacht dat de pogingen van Oekraïne om de UGC te verbieden zal afgewezen worden door het Europese Hof in Straatsburg. 

Bron: KNA/Katholisch.de