Oekraïne sanctioneert Russische patriarch Kirill

Patriarch Kirill, hoofd van de Russisch-orthodoxe Kerk, en enkele van zijn medestanders worden voor 10 jaar de toegang tot het grondgebied ontzegd.
31/08/2022 - 10:54
Patriarch Kirill van het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou
Patriarch Kirill van het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou © ROC

De Oekraïense ministerraad heeft gisteren dinsdag sancties opgelegd aan patriarch Kirill van het Russisch-orthodxe patriarchaat van Moskou, de verantwoordelijke van het patriarchaat voor het buitenlandse beleid, en zes andere prominente orthodoxe leiders vanwege hun openlijke steun voor de Russische invasie in Oekraïne. Onder hen ook de in orthodoxe wereld erg bekende predikant en in Lviv geboren tv-presentator Andriy Yuriyovich Tkachev (tv-zender Spas) en de theoloog Osipov Oleksiy Iljitsj. De aankondiging komt er wellicht niet toevallig op de vooravond van de start van het oecumenische overleg van de Wereldraad van Kerken (WCC) in Karlsruhe (Duitsland).  

Oekraïne ontzegt de betrokkenen voor tien jaar de toegang tot het land en boven het grondgebied van Oekraïne, en hun inkomsten uit bezittingen in Oekraïne worden aangeslagen. Zij kunnen ook niet langer een beroep doen op faciliteiten van de overheid, officieel op bezoek komen en elke culturele samenwerking wordt opgeschort. Het besluit moet wel nog bekrachtigd worden door president Volodimir Zelenski en de nationale veiligheidsraad, maar dat wordt beschouwd als een formaliteit. De Oekraïense regering vraagt aan andere landen om de geviseerden ook aan hun sanctielijst toe te voegen.

Bron: Euromaidan