Paus Franciscus in Corsica: de mooiste beelden en zijn boodschap voor gelovigen vandaag
Dat paus Franciscus niet naar Parijs vloog voor de heropening van de Notre-Dame maar wel naar het eigenzinnige eiland voor een congres over volksreligiositeit, was voor de een onverklaarbaar, voor de ander de logica zelf. De keuze past volledig in Franciscus’ voorkeur voor de periferie.
Wie het Franse Eiland van Schoonheid al eens bezocht met oog voor de plaatselijke cultuur, weet dat de Corsicanen hun eigenheid hoog in het vaandel dragen.
Wie het Franse Eiland van Schoonheid al eens bezocht met oog voor de plaatselijke cultuur, weet dat de Corsicanen hun eigenheid hoog in het vaandel dragen. Al te vaak voelen ze zich door Parijs genegeerd. De bevolking begroette de paus bijzonder hartelijk en dankbaar voor de erkenning die zijn bezoek met zich meebracht. Een pizzabakker slaagde erin de pausmobiel even halt te doen houden en overhandigde Franciscus een pizza in de vorm van het hart. ‘We houden van u’, zei hij erbij.
Extreemrechts kan vroomheid misbruiken
Zijn gedachten samenvattend in zijn laatste encycliek Dilexit nos, benadrukte Franciscus ook de grenzen van deze religiositeit: bijgeloof, folklore, maar vooral instrumentalisering.
‘Het risico is dat de vroomheid van het volk wordt gebruikt en uitgebuit door groepen die hun identiteit op een vijandige manier versterken door mechanismen van uitsluiting’, legde de paus uit. Ook op Corsica bestaan er extreemrechtse verenigingen, zoals de Associu Palatinu, die het katholicisme gebruiken als centraal element van de Corsicaanse identiteit.
Franciscus benadrukte ook de grenzen van volksreligiositeit: bijgeloof, folklore, maar vooral instrumentalisering door groepen die hun identiteit op een vijandige manier invullen.
De paus riep op tot ‘de ontwikkeling van een concept van secularisme dat niet statisch maar dynamisch is, in staat om zich aan te passen aan onvoorziene situaties, en om een constante samenwerking te bevorderen tussen burgerlijke en kerkelijke autoriteiten (...), waarbij elk binnen de grenzen van zijn bevoegdheid en ruimte blijft’.
Zijn voorganger Benedictus XVI citerend, beschreef Franciscus wat hij beschouwt als ‘gezond secularisme’ en prees hij het Corsicaanse model van dialoog tussen burgerlijke en religieuze autoriteiten: ‘Jullie zijn een deugdzaam voorbeeld in Europa. Ga zo door.’
Harmonie tussen Kerk en Staat
‘Het was een echt moment van genade’, zegt Aline Castellani, burgemeester van Piana en directeur Pelgrimstochten voor het bisdom aan La Croix. Bij het bezoek waren ook andere culturen en religies betrokken. Zo verzamelde de vereniging van Marokkaanse weldoeners in Corsica 10.000 euro in om het pausbezoek te helpen financieren.
In het filmpje hieronder zie je onder meer hoe paus Franciscus een baby zegent en praat met de oudste Corsicaan, een vrouw van 108 die haar geluk niet te boven kan nu ze de paus ontmoet. 'Dat ik dit nog mag meemaken!'
Mis in het roze
Voor de mis met de paus hadden ongeveer 8.000 gelovigen zich verzameld op het plein bij het standbeeld van Napoleon. Net als alle concelebranten had Franciscus een rooskleurige kazuifel aan. Het was immers Gaudetezondag, de derde dag van de advent, die in het teken staat van de vreugde op weg naar Kerstmis. Het paars van de inkeer is dan iets lichter gekleurd.
Een universele paus ... en daarom Corsicaans!
De eerste lezing werd in het Corsicaans voorgelezen door de voorzitter van het regionaal parlement, Marie-Antoinette Maupertuis. Terwijl het prachtige namiddaglicht lange schaduwen van de palmbomen over de menigte wierp, bedankte de paus de Corsicanen voor deze ‘dag waarop ik me thuis voelde’. ‘Ga voorwaarts in harmonie, in onderscheid dat geen scheiding is, altijd samenwerkend voor het algemeen welzijn’, zo moedigde hij hen aan onder groot gejuich.
De 32-jarige Élise, die met haar man en zoon uit Bastia kwam, omschreef Franciscus als ‘een universele paus ... en daarom Corsicaans’.
Bron: La Croix
- Lees de toespraak van de paus in de kathedraal van Ajaccio. (Frans, Engels)
- Lees de toespraak van de paus op het congres over volksreligiositeit. (Frans, Engels)
- Lees de homilie van de paus van 15 december. (Frans, Engels)