Vredeslicht van Bethlehem wordt wereldwijd uitgedragen

Door de oorlog in Oekraïne heeft de actie 'Vredeslicht Betlehem' dit jaar een erg bijzondere betekenis.
11/12/2022 - 11:56
Vanavond komt het vredeslicht aan in Eupen
Vanavond komt het vredeslicht aan in Eupen © Actie Vredeslicht

Zaterdagavond vond in de Heilige Familiekerk in Wenen, in aanwezigheid van gelovigen en scoutsdelegaties uit Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Polen, Oekraïne en Zwitserland, een zendingsviering plaats voor het Vredeslicht uit de grot in Bethlehem, waar Jezus volgens de overlevering werd geboren. Het licht, dat symbool staat voor de vrede, werd eerder door een Oostenrijkse delegatie opgehaald vanuit de Geboortekerk in Bethlehem. De komende dagen wordt het vanuit Wenen verspreid over de hele wereld. Woensdag wordt het tijdens de algemene audiëntie door de Oostenrijkse Sarah Noska en bisschop Manfred Scheuer van Linz ook overhandigd aan paus Franciscus

De oecumenische actie, waarbij het de bedoeling is om het Vredeslicht uit Bethlehem op kerstavond in zo veel mogelijk kerststallen, kransen, kandelaars, lantaarns en kerstversieringen bij gezinnen, parochies en instellingen te laten branden, werd twee decennia geleden gelanceerd door de Oostenrijkse openbare omroep ORF. Het initiatief kende al snel veel bijval en kende ook elders in Europa navolging.

In Oostenrijk zal het Vredeslicht dit jaar niet alleen door parochies, maar ook in radio- en tv-studio’s van de ORF, het Rode Kruis, via de brandweer en  zelfs vanuit treinstations verdeeld worden.

Vanavond komt het vredeslicht om 17.30 uur aan in de Vredeskerk in Eupen en wordt het van daaruit via verschillende kerken verspreid over heel ons land.