‘Priesterroeping staat haaks op macht’
Van 17 tot 19 februari 2022 vindt in Rome een symposium plaats onder de titel: Voor een fundamentele theologie van het priesterschap. Het wordt een driedaagse bijeenkomst van bisschoppen, theologen en al wie dieper wil graven naar de betekenis van de roeping en het belang van de ‘communio’ van de verschillende roepingen in de Kerk, zoals kardinaal Marc Ouellet het eerder van de week op een persconferentie in Rome uitlegde. Dat paus Franciscus de organisatie van dat symposium aan zo’n zwaargewicht als de Franstalig-Canadese prefect van de Congregatie voor de Bisschoppen heeft toevertrouwd en hem het gebeuren tien maanden op voorhand al aan de pers laat voorstellen, zegt alles over het belang ervan.
Een theologisch symposium biedt geen praktische oplossingen voor alle pastorale problemen, maar kan wel ingaan op de grondslagen van de missie van de Kerk. Kardinaal Marc Ouellet
Synodaal
Kardinaal Ouellet mag dan voorzichtig zijn om geen al te grote verwachtingen te creëren, hij had het niet toevallig eerst uitgebreid over de synodaliteit in de Kerk. De weg van de synodaliteit die God ons volgens paus Franciscus in dit derde millennium wil zien gaan, impliceert een actieve participatie van alle gelovigen aan de missie van de Kerk, zei Ouellet. Het is de weg die het volk van gedoopten solidair opgaat, de weg naar het goddelijke koninkrijk dat dagdagelijks wordt opgebouwd, in de gezinnen, op de werkvloer, in maatschappelijke relaties en in het leven in de Kerk onder al zijn vormen. Dit veronderstelt een nauwe samenwerking van leken, priesters en religieuzen voor de verkondiging van het Evangelie.
Kardinaal Ouellet parafraseerde Paulus’ brief aan de Kolossenzen (2,19) waar die schrijft dat gewrichtsbanden en pezen het lichaam ondersteunen en bijeenhouden.
Celibaat
Maar het symposium kan zich natuurlijk niet tot algemene bespiegelingen beperken. Bedoeling is ook na te denken over gevoelige thema’s zoals de roepingencrisis, het diaconaat voor vrouwen of het (verplichte) celibaat. Hierover op de persconferentie ondervraagd, antwoordde kardinaal Ouellet erg behoedzaam. Geen van die thema’s zal uit de weg gegaan worden, in de mate zij deel uitmaken van de actuele context van de priesterroeping. Ja, ook de belangrijke kwestie van het priestercelibaat zal besproken worden, maar zij wordt wel niet het centrale thema van het symposium. En rector Vincent Siret van het Franse seminarie in Rome voegde eraan toe dat er ook fris nagedacht kan worden over rechtvaardigingen voor het priestercelibaat.
Een diepgaande reflectie is noodzakelijk omdat de pastorale visies op het terrein soms uiteenlopen. Kardinaal Marc Ouellet
Klerikalisme
De organisatoren van het symposium hebben het dan weer veel minder moeilijk met het thema van het klerikalisme. De voortdurende misbruikschandalen die naar buiten komen, maken het des te dringender het te hebben over de onderscheiding van de roepingen en over de vorming van wie geroepen wordt, zei Michelina Tenace, theologieprofessor aan de Gregoriana. Prof. Tenace was formeel. De beste garantie dat een priesterroeping goed zit, is als je kunt vaststellen dat de kandidaat niet de minste macht beoogt. Een roeping betekent dat je Christus wil dienen door dienaar van Christus te worden, niet dat je gediend wil worden. Een priesterroeping staat haaks op elke ambitie naar macht.