Vlaming Pascal Calu coördineert ‘Ignatius500’
Op 20 mei was het precies 500 jaar geleden dat de losbandige Baskische ridder Íñigo López de Loyola bij het beleg van Pamplona door een kanonskogel aan beide benen werd geraakt. Op zijn ziekbed begon hij wat hij later in zijn Geestelijke Oefeningen de onderscheiding der geesten noemde en hij ontdekte dat hij de weg van de spirituele ridderlijkheid wou gaan. Het zou leiden tot de stichting van de jezuïeten. De Sociëteit van Jezus – zoals de jezuïetenorde officieel heet - wil de vijfhonderdste verjaardag van de bekering van haar stichter een jaar lang wereldwijd vieren.
Pascal Calu
De Vlaming Pascal Calu is voor zijn ‘regentiejaar’ (net voor de theologiestudies; zijn noviciaat deed hij in Birmingham en filosofie studeerde hij in Parijs) aan de curie van de generale overste in Rome verbonden en werd plots gevraagd de coördinatie van het geheel op zich te nemen. Het is niet evident om de 35-jarige Oostendenaar dezer dagen aan de lijn te krijgen, want net voor hij voor de openingsviering van 500 jaar bekering van Ignatius naar Spanje vloog, had hij in Rome nog gigantisch veel werk te doen. Maar voor een interviewtje met Kerknet wou Calu wel even tijd maken.
Ook in de Lage Landen hebben de jezuïeten een heel interessant feestprogramma klaar.
#Ignatius500
Het is niet met het programma in Vlaanderen en Nederland dat Calu onlangs belast werd, wel met de coördinatie van #Ignatius500 wereldwijd. In de meertalige communicatieploeg in Rome was plots een plek vrij en de generale overste, de Venezolaan Arturo Sosa Abascal, vroeg de Vlaamse jezuïet in opleiding om de centrale coördinatie van het feestjaar op zijn schouders te nemen. Het verhaal van de pelgrim Ignatius is geen dood erfgoed, zegt Calu met klem. Zijn verhaal en spiritualiteit kan ieder van ons inspireren voor vandaag en morgen.
Sint-Ignatius was een uiterst menselijke heilige. Pascal Calu
Paus Franciscus
Zo zat een Oostendenaar plots te brainstormen bij pater Sosa Abascal en die andere jezuïet, paus Franciscus. Dit gesprek was eigenlijk vooral heel gewoon, blikt Calu terug op zijn enthousiaste babbel met de paus en de man die wel eens de ‘zwarte paus’ wordt genoemd. In het boek van de generale overste, dat in het najaar ook in het Nederlands verschijnt, legt Sosa Abascal uit waarom hij niet van die uitdrukking ‘zwarte paus’ houdt. Ignatius was immers absoluut geen starre of strenge heilige, maar net een heel menselijke figuur, bewogen door sterke emoties.
Bovendien is er maar één paus, waaraan de jezuïeten hiërarchisch ondergeschikt zijn.
Kanonskogel
De ignatiaanse spiritualiteit die hij ontwikkelde, helpt ons te navigeren door het leven, met het kompas gericht op Jezus, legt Calu uit. Ignatius’ tijd was niet zo verschillend van de onze. Er was veel verwarring, de Reformatie had een vast wereldbeeld door elkaar geschud, alles was in beweging en mensen hadden geen houvast meer. Ook Ignatius heeft veel doorgemaakt en net daarom kan hij ons zoveel leren. De kanonskogel verbrijzelde niet alleen Ignatius’ benen, maar ook zijn toekomstplannen. Hij veranderde daarop radicaal zijn leven. Wat doen wij na de coronapandemie?
Keren we na covid terug naar het oude? Of veranderen ook wij ons leven radicaal om tot echte vrijheid te komen? Pascal Calu
Wereldjongerendagen
Pascal Calu heeft dit alles zelf ook allemaal toevallig ontdekt. Hij had Germaanse talen gestudeerd aan de Katholieke Universiteit in Kortrijk en Leuven, toen hij in 2011 voor de Wereldjongerendagen naar Madrid afzakte. Intussen gelooft hij trouwens zelf niet meer dat het toeval was dat hij toen tot het jezuïetenleven werd geroepen… De jezuïeten willen het komende jaar – het duurt allemaal tot 31 juli 2022, feestdag van Sint-Ignatius - zowel lokaal alsook online allerlei activiteiten aanbieden om die ignatiaanse spiritualiteit beter te leren kennen.
Tien jaar na datum passeer ik terug in Madrid alvorens naar Pamplona af te zakken, het is als puzzelstukjes die in elkaar vallen. Pascal Calu
Gebedsstonde
Bedoeling is niet dat wij in Rome een extra aanbod ontwikkelen, maar vooral dat wij initiatieven bekendmaken of zelfs uitwisselen, en overlappingen vermijden, zegt Calu. Sociale media spelen daarbij een centrale rol, ik zal wellicht een jaar heel veel met de website ignatius500.global en online tools bezig zijn. Een eerste hoogtepunt wordt het wereldwijde online avondgebed op pinksterzondag 23 mei om 20 uur Belgische tijd, waaraan ook paus Franciscus deelneemt. Wij bidden in het Engels, Frans en Spaans, maar er zal ook kort in het Nederlands gesproken worden, lacht de Oostendenaar.
De gebedsstonde van zondagavond kan live gevolgd worden via Ignatius500.global/live/