Eigen familierecht voor Egyptische christenen in de maak
Monsef Suleiman meldt via Masrawy, Egypte’s grootste nieuwsportaalsite, dat een nieuwe wettekst over het ‘personeel statuut’ van christenen in Egypte bijna rond is. ‘Personeel statuut’ is de juridisch-technische term voor een set aan familie- en erfrechtelijke regels die alleen op een bepaalde groep in een samenleving van toepassing zijn. Suleiman is niet alleen parlementslid in Egypte, maar ook juridisch adviseur van het patriarchaat van de Koptisch-orthodoxe Kerk. Hij gaat ervan uit dat de tekst eerstdaags aan de ministerraad in Caïro wordt voorgelegd, waarna het wetsontwerp achtereenvolgens voor advies naar de Egyptische Raad van State gestuurd kan worden, in het Egyptische parlement gestemd kan worden en in voege kan treden. Dat zou betekenen dat een proces dat eind 2014 van start ging, eindelijk tot een goed einde gebracht wordt.
Generaal Abdul Fatah al-Sisi startte dit proces op meteen nadat hij in 2014 als president de macht naar zich toegetrokken had.
Verschillende kerken
De islam is – ook na het verdrijven van de Moslimbroeders in 2013 – staatsgodsdienst in Egypte gebleven, wat met zich meebrengt dat het familie- en erfrecht voor moslims nog altijd deels op de sharia is geënt. De nieuwe wet op het ‘personeel statuut’ van de christenen bevat bepalingen over heel gevoelige materie, zoals huwelijken en erfenissen. Het ministerie van Justitie heeft daarom erover gewaakt dat bij het overleg over deze nieuwe privaatwet alle christelijke kerken uit Egypte betrokken werden. Die hebben immers verschillende manieren om met huwelijk en echtscheiding om te gaan, en bedoeling was uitdrukkelijk een wettekst uit te werken die met al deze verschillen rekening hield. Dat verklaart meteen waarom dit overleg zo lang geduurd heeft.
De christenen en met name de Koptisch-orthodoxen in Egypte wachten al decennia op deze wet.