Terugblik op Ignatiusjaar
Op 20 mei 2021 werd het Ignatiusjaar ingezet in het Spaanse Pamplona, waar Ignazio Loiolakoa precies vijfhonderd jaar eerder tijdens een militair treffen door een Franse kanonskogel was geraakt. De Baskische edelman raakte gewond aan beide benen, maar ontdekte op het ziekbed een soort spirituele ridderlijkheid, die hij wou navolgen. Anderhalf decennium later stichtte deze Ignatius van Loyola met een tiental metgezellen de Sociëteit van Jezus, die in 1540 door paus Paulus III formeel werd erkend. Op 12 maart 1622, intussen vierhonderd jaar geleden, verklaarde paus Gregorius XV Ignatius heilig.
Vijfhonderd jaar geleden begon het bekeringsproces waar de jezuïeten en de ignatiaanse beweging de vruchten van zijn.
Ignatiusjaar
Naar aanleiding van de vijfhonderdste verjaardag van die bekering van Ignatius en de vierhonderdste verjaardag van zijn heiligverklaring, maakte de Venezolaanse generaal-overste Arturo Sosa Abascal en de Argentijnse paus Franciscus - ook een jezuïet - van het ruime jaar 2021-2022 een jubeljaar. Dat loopt vandaag, op de sterf- en dus naamdag van Ignatius, dus op zijn einde. Voor een terugblik leggen we ons oor de luisteren bij Leo De Weerdt. Geboren in Geraardsbergen, jezuïet, aalmoezenier in de gevangenis van Brussel-Sint-Gillis en katholiek hoofdaalmoezenier in de gevangenissen, noemt hij drie zegeningen tijdens dit Ignatiusjaar.
Andere jezuïeten kunnen ongetwijfeld andere zegeningen noemen: ‘verscheidenheid en toch eenzelfde spiritualiteit’, noemt Mark Rotsaert dat.
Leerstoel
In oktober 2021 startten de jezuïeten in de Lage Landen – European Low Countries (ELC) – aan de Leuvense faculteit Theologie en Religiewetenschappen een leerstoel Detentie, zingeving en samenleving op. Bedoeling is kritisch onderzoek te doen naar detentiepatronen en naar de impact daarvan op de brede samenleving. De gevangenisaalmoezeniersdienst die Leo De Weerdt leidt, werkt daar natuurlijk aan mee, net als de Jesuit Refugee Service (JRS). Daarnaast waren we van maandag 28 maart tot vrijdag 1 april met een groep van 153 afgevaardigden uit 26 landen van het ignatiaanse sociale netwerk bijeen in Loyola, legt pater De Weerdt uit.
Wij wisselden van gedachten over de toekomst van het sociale apostolaat in Europa en het Midden-Oosten. Leo De Weerdt s.j.
Universal Apostolic Preferences
Het bleef wat onder de radar, maar de Sociëteit van Jezus heeft onder leiding van haar generaal-overste en met goedkeuring van de paus vier speerpunten vastgelegd. Zij worden de Universal Apostolic Preferences (UAP) genoemd. De jezuïeten willen ten eerste in alles wat ze doen, met Ignatius’ Geestelijke Oefeningen en de typische ignatiaanse onderscheidingsgeest bij de hand, de evangelische weg naar God gaan en deze zichtbaar maken. Daarbij willen zij ten tweede voortdurend aandacht besteden met wie uitgesloten worden en met hen op weg gaan. De ignatiaanse aandacht moet ten derde uitdrukkelijk gaan naar de jongeren.
Wij moeten de jeugd begeleiden in het scheppen van een toekomst vol hoop, zegt de jezuïetenwebsite daarover.
Ignatius en twaalf mensen van vandaag
Ten slotte zetten de jezuïeten ook volop in op de zorg voor ons gemeenschappelijke huis, zoals onze planeet onder meer in paus Franciscus’ encycliek Laudato Si’ wordt genoemd. Dit congres voor 'Gerechtigheid en Ecologie' in Loyola was op Europees niveau een eerste concrete stap voorwaarts om dit vernieuwingsproces via netwerking allerhande te implementeren, zegt Leo De Weerdt. De derde zegening die hij noemt, is het mooie boekje Bekering dat Averbode dit voorjaar uitbracht. Het brengt de verhalen bij elkaar van twaalf mensen van vandaag die met de Geestelijke Oefeningen bij de hand hebben ontdekt welke weg zij willen gaan.
Een gewoon bestaan, goed proberen te zijn voor mijn medemens, dat blijkt al moeilijk genoeg! Leo De Weerdt s.j.
Dries van den Akker en anderen, Bekering. Ignatius van Loyola en twaalf mensen van vandaag, Averbode, 18,50 euro.