De popster die priester en schrijver van detectives werd
In de zomer van 1986 was het een hit: Don’t leave me this way van The Communards. Een Brits duo, bestaande uit zanger Jimmy Sommerville – met opvallende dansmoves en falsetstem — en in de achtergrond toetsenist Richard Coles. Deze Richard Coles werd later priester in de Anglicaanse kerk en bracht dit jaar een detectiveroman uit.
The Communards hielden het al vlug voor bekeken. Richard Coles ging theologie studeren en werd presentator van een programma op BBC3, de Engelse klassieke zender. Intussen zong hij ook in een kerkkoor, zoals hij dat ook als kind had gedaan. ‘Vanaf het moment dat ik in het kerkkoor zong, liet het idee van een terugkeer naar de kerk mij niet los’, vertelt Coles aan het Nederlands Dagblad. ‘Ik sprak erover met mijn vrienden. Tot ik het aan een vriendin, een parlementslid, vertelde. Die zei: je verveelt me met elke keer dat verhaal over de kerk. Ga het dan gewoon doen. En dat heb ik gedaan.’
Moord voor de avonddienst
Coles volgde een opleiding tot ‘vicar’, priester in de Anglicaanse kerk, en werd twee jaar later gewijd. Hij verhuisde naar een dorp op het Engelse platteland, waar tot hij voorjaar 2022 actief was, tot hij met pensioen ging en zich verder toelegde op het schrijven van detectiveromans. Zijn eerste roman, Moord voor de avonddienst, verscheen nu ook in een Nederlandse vertaling. Het is een detectiveroman over een kleine parochie die door elkaar wordt geschud door een moord. Nog meer dan je zou verwachten, kon Coles putten uit eigen ervaring: ‘Toen ik naar mijn parochie vertrok vanuit Londen werd er een week later in het dorp iemand vermoord. De grote stad of het kleine dorp, de misdaad is hetzelfde. En nee, ik heb het mysterie niet opgelost, dat heeft de politie gedaan’.
• Moord voor de avonddienst, Richard Coles. Uitg. Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2022. 272 blz. € 20,99
• Lees het volledige interview in het Nederlands Dagblad