'Waarom pannenkoeken met Lichtmis?' in toptien Google-vragen
Welke zoektermen zochten we het voorbije jaar op Google? De oorlog in Oekraïne hield ons duidelijk bezig, want die staat op nummer één. In het Belgische lijstje Google trends waarom-vragen duikt op de vijfde plaats ook Maria Lichtmis op, meerbepaald waarom we die dag pannenkoeken eten. In de Nederlandse Google trends staat de betekenis van Pinksteren dan weer op plaats één.
Voor wie brandt van nieuwsgierigheid, geven we graag nog het antwoord op die twee vragen:
Waarom eten we pannenkoeken op Maria Lichtmis?
Plaats 5 in de top 10 waarom-vragen van Google Trends België
Dat wordt op twee manieren verklaard. 2 februari was vroeger één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen (naast 11 november op Sint-Maarten). Dat werd ’s avonds gevierd met een soort haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken.
De vorm en kleur van de pannenkoeken worden daarnaast gezien als een verwijzing naar de zon en dus naar het licht (en dat licht is dus Christus).
Die culinaire folklore vind je terug in een oude spreuk: Op Lichtmis is er geen vrouwken zo arm, of zij maakt haar panneken warm.
lees het volledige artikel over de betekenis van Maria Lichtmis
Wat is Pinksteren?
Plaats 1 in de top 10 wat is-vragen van Google Trends Nederland
Kort samengevat is dit het feest waarop christenen bidden en danken om de gave van de heilige Geest. Etymologisch betekent Pinksteren ‘50 dagen’. Het gaat terug op het joodse bedevaartfeest Sjavoeot (Wekenfeest), dat 50 dagen of 7 weken na Pasen/Pesach plaatsvindt.