Belgische organisaties steunen oproep Stichting Fratelli Tutti
Paus Franciscus, de Stichting Fratelli Tutti en een dertigtal Nobelprijswinnaars hadden zaterdagnamiddag op het Sint-Pietersplein in Rome verzamelen geblazen voor de eerste ‘manifestatie voor de menselijke broederlijkheid’. De paus was er zelf niet bij want nog gehospitaliseerd, maar de aartspriester van de Sint-Pietersbasiliek en vicaris-generaal van Vaticaanstad, kardinaal Mauro Gambetti, liet bij aanvang verstaan dat de paus erop gestaan had dat het evenement toch doorging.
Samen in het Focolare-huis
In Brussel nam een handvol trekkers van even zoveel verschillende organisaties het initiatief om de manifestatie samen voor de televisie te volgen. Yassir Bougatba van Just One; Anny Hesius van Focolare, Ton Jongstra van Dialogue4All, Philippe Sartenaer van Ensemble pour l’Europe-Ensemble avec Mari, Marie-Hélène Solau van de Carmel Saint Joseph in Schaarbeek, Rkia Tiar van Religions for Peace en Rozemarijn Vanwijnsberghe namens inTouch en de Europakapel, kwamen daarvoor samen in het Focolare-huis in Brussel.
Het aantal aanwezigen was wellicht zo beperkt omdat de uitnodiging pas zeer laattijdig was verstuurd.
Broederschap versus broederlijkheid
Wat is eigenlijk het verschil tussen broederschap en broederlijkheid?, vroeg de presentator bij het begin van het evenement aan kardinaal Gambetti. Het antwoord is simpel, maar fundamenteel. Broederschap is de band die je bindt met wie je iets bijzonders gemeenschappelijk hebt: met je familie, je klasgenoten, je medeburgers, je geloofsbroeders, noem maar op. Maar broederlijk is de band die alle mensen met elkaar verbindt, net omdat zij allen mensen en dus kinderen van God zijn. Broederlijkheid is wat je opbrengt voor iemand met wie je op het eerste gezicht niets van doen hebt.
Zei paus Franciscus niet ooit terecht dat we allemaal in hetzelfde bootje zitten?
Maar een begin…
Dit is maar een begin, klinkt het bij Rozemarijn Vanwijnsberghe namens het groepje in Brussel. ‘Onze bijeenkomst van deze namiddag was al een mooie ervaring van menselijke broederlijkheid. Maar verschillende getuigenissen vanuit Rome hebben ons ook sterk geraakt en hoop gegeven.
Broederlijkheid is niet mogelijk tenzij we elkaar gastvrij ontmoeten.
Dit alles sterkt ons verlangen om deze broederlijkheid te verankeren in onze eigen levens, in de samenleving waarin wij actief zijn, en ten slotte ook wereldwijd.’
De Nobelprijswinnaars leggen de paus een tekst voor, die op termijn voor één miljard handtekeningen gaat.