Paus kondigt 21 nieuwe kardinalen aan. Wie zijn ze?
Paus Franciscus hield bijna jaarlijks een consistorie en is intussen aan zijn negende toe. Normaal gezien wordt het aantal stemgerechtigde kardinalen rond de 120 gehouden, maar het is niet uitzonderlijk dat het aantal overschreden wordt, zoals nu. 18 van de 21 nieuwe kardinalen zijn onder de 80 jaar en hebben dus stemrecht op een eventueel conclaaf. Dat brengt het aantal tegen 30 september op 137. Een goed aantal van de kardinalen nadert weliswaar de 80.
De nieuwe aartsbisschop van ons land, Luc Terlinden, staat niet op de lijst. Dat lag ook niet in de lijn van de verwachtingen, aangezien ons land met Jozef De Kesel (76) nog een stemgerechtigde kardinaal heeft.
‘Hun afkomst drukt de universaliteit van de Kerk uit, die de barmhartige liefde van God blijft verkondigen aan alle mensen op aarde’, verklaarde de paus bij de aankondiging van de namen zondagochtend. Hij wees daarbij ook op de band tussen de Stoel van Petrus en de lokale kerken in de wereld.
College van kardinalen
Het college van stemgerechtigde kardinalen is nu voor 72 procent de keuze van paus Franciscus. Er zijn ook nog 9 kardinalen, gecreëerd door Johannes Paulus II en 29 door Benedictus XVI. Hun geografische verspreiding ziet eruit als volgt:
- Europa: 53 kardinalen (waaronder 15 Italianen)
- Noord-Amerika: 15
- Latijns-Amerika: 24
- Afrika: 19
- Azië: 23
- Oceanië: 3
Bij het aantreden van paus Franciscus in 2013 zag de geografische samenstelling er heel anders uit. De impact van Europa is geslonken (destijds 60 waarvan 28 Italianen), vooral ten voordele van Azië (meer dan verdubbeld) en in mindere mate Latijns-Amerika (destijds 19), Afrika (11) en Oceanië (1).
Luis Dri, de minderbroeder die ‘teveel’ vergeeft
De oudste nieuwe kardinaal op de lijst is de 96-jarige Argentijnse kapucijnenpater Luis Dri. In de biografie van paus Franciscus, opgetekend door Austen Ivereigh, ontdekken we hoe belangrijk deze man was voor Jorge Bergoglio, toen hij nog aartsbisschop was van Buenos Aires.
Op een dag kwam de pater hem opzoeken en om raad vragen. ‘Ik heb altijd zoveel mensen voor de biechtstoel’, vertelde pater Dri, ‘allerlei soorten mensen, nederige en minder nederige, veel priesters. Soms voel ik me schuldig omdat ik teveel vergeef.’ En wat doe je dan, als je daar wroeging over hebt?, wilde Bergoglio weten.
'Ik ga in onze kleine kapel bidden bij het tabernakel en zeg tegen Jezus: Heer, vergeef me want ik heb te veel vergeven. Maar U gaf mij het slechte voorbeeld!’
Tekst gaat verder onder de foto.
De uitspraak is paus Franciscus altijd bijgebleven en hij herhaalt ze geregeld. ‘Als een priester zo barmhartig voor zichzelf leeft, kan hij het ook aan anderen geven’, zegt hij dan.
Op zijn 96ste is pater Dri nog altijd actief als biechtvader. Zijn boodschap blijft onveranderd: ‘Ik denk altijd aan het verhaal van de verloren zoon wanneer mensen me vragen of God hen wel kan vergeven. Hij heeft de hemel verlaten om bij ons te zijn. Hij omarmt je. Hij heeft het beste met je voor. Het idee dat Hij iemand niet zou kunnen vergeven, is zo verkeerd! Het komt voort uit een verwrongen godsbeeld. Wees niet bang.’
Ontdek de volledige lijst nieuwe kardinalen.
Bron: Vatican News