Lourdes-museum van Vlamingen krijgt stilaan vorm
Veertig jaar lang kocht en ruilde Hammenaar Martin Van Goethem alles wat met Lourdes te maken heeft, van prentkaarten en postzegels, over manchetknopen en juwelendoosjes tot wijwatervaatjes, paternosters en beelden van Maria en de heilige Bernadette. Omdat een mens niet kan blijven verzamelen, besloot hij om zijn collectie van de hand te doen. Ze krijgt een mooie plaats in het nieuwe Choco-storymuseum in Lourdes.
Het verhaal van de chocolademusea leidt ons naar Eddy Van Belle. Samen met zijn twee zonen baat hij Choco-storymusea uit in onder andere Brussel, Brugge, Parijs, Colmar en Mexico. Daar komt nu Lourdes bij. „We dachten in eerste instantie aan een chocolademuseum, omdat religieuze feestdagen en chocolade goed samen gaan”, zegt Van Belle. „Denk maar aan het feest van Sint-Nicolaas, Valentijn en Pasen. Achteraan in het gebouw dat we in gebruik namen voor het chocolademuseum, hadden we echter nog veel plaats.”
Bananendozen
Een televisieprogramma waarin Martin Van Goethem zijn collectie toonde, bracht alles in een stroomversnelling. „Ik kreeg lucht van de omvangrijke collectie van Martin en ontmoette hem”, zegt Van Belle. „Na het zien van zijn verzameling kwamen we tot een akkoord. We zouden bij aanvang slechts een deel van zijn collectie tentoonstellen in ons nieuwe museum in Lourdes.
Alles nu al onderbrengen in het museum is onbegonnen werk, aangezien we zo’n tachtig bananendozen konden vullen met Martins verzameling.
Hij spreekt van zo’n twintigduizend objecten in totaal. Ver zal hij er niet naast zitten. We selecteerden dus enkele voorwerpen uit de diverse thema’s waarin Martin zijn verzameling had ondergebracht, om een soort teaser-tentoonstelling te maken.”
Veel input
Eddy Van Belle heeft heel wat ervaring met tentoonstellingen opstellen. Naast de Choco-storymusea is hij ook uitbater van het Frietmuseum en het Lampenmuseum Lumina Domestica, beide in Brugge. Maar van zo’n omvangrijke collectie een boeiende tentoonstelling maken, is ook voor hem een fikse uitdaging. De teaser-tentoonstelling lokt alvast heel wat kijklustigen, die graag hun mening geven over de tentoongestelde objecten.
„Ik merk dat bezoekers herinneringen ophalen aan sommige objecten”, zegt Van Belle. „Hun input zal ons alvast helpen om de uiteindelijke tentoonstelling in te richten.
Eens de zalen klaar zijn, moeten we een parcours uitdokteren om van het chocolademuseum naar de bedevaarderstentoonstelling te gaan.
Ook daarvoor zullen we de hulp en de expertise van Martin Van Goethem goed kunnen gebruiken. Bovendien moeten we in Lourdes, meer nog dan elders, rekening houden met rolstoelgebruikers. Dat allemaal in orde brengen, zal nog een jaar duren.”
Hostieijzers
Verzamelen zit ook Eddy Van Belle in het bloed. „Ik heb goede contacten met een aantal antiquairs”, zegt hij. „Eens ze weten waar je oog voor hebt, houden ze wel eens spullen opzij. Zo kwam er iemand met enkele ijzers: vlak, met iets ingegraveerd. Dat waren oude hostieijzers. Magnifieke objecten! Ik verdiepte me erin en ontdekte dat er diverse maten bestaan.
Dus ik begon hostieijzers te verzamelen, intussen zo’n 150, waarvan sommige uit de zeventiende en achttiende eeuw.
Toen ik in het kader van mijn professionele activiteiten een geschenk uitzocht voor paus Johannes Paulus II, vond ik een prachtig hostieijzer uit Polen, zijn geboorteland. Een bijzonder exemplaar, want het wordt in familieverband gebruikt, en minder in de kerk. Ook die collectie wil ik ooit tentoonstellen in Lourdes. Dat lijkt me wel gepast. Ook een sectie verlichting, met kaarsen die bedevaarders gebruiken en kandelaars, heeft zijn plaats in Lourdes.”