VRT-podcast focust op ‘leading ladies’ van de middeleeuwen
Vergeet Thuis of Familie. Vergeet ook even Het verhaal van Vlaanderen met Tom Waes. Aantrekkelijker en spannender verteld, historisch oerdegelijk gefundeerd en gestoffeerd is de podcast De vorstinnen van Vlaanderen, een coproductie van Klara (VRT) en het Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies van de Ugent. In de hoofdrollen: Klara-presentatrice Julie Van Bogaert, die de elf delen van de podcast aan elkaar praat en lijmt, en historici dr. Lisa Demets en prof. Els De Paermentier.
De podcast focust op de lotgevallen van ‘the leading ladies’ van de middeleeuwen, vrouwen die het oude graafschap Vlaanderen mee vormgaven, te beginnen met Judith van West-Francië, dochter van Karel de Kale. Dat graafschap omvatte ongeveer de huidige provincies Oost- en West-Vlaanderen, een stukje Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen. Want, zo vraagt Julie Van Bogaert zich in het eerste deel terecht af, zijn er ooit middeleeuwse vrouwen aan bod gekomen in de lessen geschiedenis op school, behalve als namen in een stamboom?
Zet je als luisteraar schrap voor een cascade aan onwaarschijnlijke gebeurtenissen, lepe toevalligheden, kerkelijke bemoeienissen, familie-intriges, opvolgings- en erfeniskwesties, wraakacties, tegenzetten en stamboomverwikkelingen, mede in de hand gewerkt door huwelijken die zo vroeg mogelijk gesloten werden.
Het draaide immers om grond, macht en allianties.
Zo huwden Margaretha van Constantinopel en haar zus Johanna in 1212, amper 10 en 12 jaar oud.
Kronieken
De twee historici strooien zoveel kennis uit over het Vlaanderen in de middeleeuwen dat het soms duizelt. Die kennis putten ze onder meer uit tal van kronieken, al was de beeldvorming niet altijd representatief voor die tijd, aldus Els De Paermentier. Ook middeleeuwse administratief-juridische bronnen zoals oorkonden bleken nuttig. Bovendien deden de kroniekschrijvers graag aan mythevorming. Hou ouder zulke creaties, hoe prestigieuzer, legt Lisa Demets uit. Hoe dichter bij de vraag ‘waar komen we vandaan’, tot Troje of de ark van Noah toe, hoe steviger. Het liefst viel men terug op een gemeenschappelijke voorouder of stichter en uiteraard mocht heroïek niet ontbreken.
Ook monniken produceerden nieuwe oorsprongsmythes: Drogo van Sint-Winoksbergen deed dat bijvoorbeeld met het vita van Godelieve van Gistel.
Het maakt deze rijke podcast des te amusanter en boeiender om naar te luisteren.
Laat je meeslepen maar let op, soms durft ook de geschiedenis weleens tot leven te komen. (PV)
• Je vindt de podcast op www.vrt.be/vrtmax/luister