Theologen winnen prijzen voor het christelijke en spirituele boek

Aan deze editie van de prijs voor het beste christelijke en spirituele boek namen 16 uitgeverijen met 50 ingezonden boeken deel.
03/12/2020 - 16:16

Een jury onder leiding van KU Leuven-ererector Rik Torfs en vicevoorzitter Mieke Van Hecke heeft de winnaars bekendgemaakt van de prijzen voor het beste christelijke en spirituele boek, die jaarlijks door Medianetwerk Plus, de beroepsorganisatie van uitgevers van waardegedreven media, wordt uitgereikt.

De keuze viel daarbij op Alle dingen nieuw, het al eerder ook in Nederland bekroonde boek van Erik Borgman (uitgeverij KOK) als beste christelijke boek, en Geen toekomst zonder kleine goedheid van Roger Burggraeve, uitgegeven door Halewijn. Dat laatste boek wint ook de Publiekprijs, die jaarlijks eveneens wordt toegekend. Voor die publieksprijs konden lezers online hun stem uitbrengen op 1 van de 6 boeken van de shortlist. 755 lezers namen eraan deel. Emeritus professor Burggraeve (KU Leuven) won de publieksprijs erg overtuigend met 497 stemmen.

Lees verder onder de foto.

Roger Burggraeve: ‘Het goede schuilt in de liefde en het medelijden die gewone mensen in hun hart dragen voor alle leven’
Roger Burggraeve: ‘Het goede schuilt in de liefde en het medelijden die gewone mensen in hun hart dragen voor alle leven’ © Luc Gordts

De jury looft Alle dingen nieuw voor de alomvattende en diepzinnige manier waarop Erik Borgman grondig nadenkt over hoe theologie vandaag kan zijn en welke betekenis ze voor mensen kan hebben. Borgman bestudeert daarin het verschijnsel religie van binnenuit. Dat resulteert in een complex, maar genuanceerd boek dat van de lezer ook echt inspanning vraagt om gelezen te worden.  

Geen toekomst zonder kleine goedheid toont volgens de jury de kwaliteiten van Roger Burggraeve als een originele denker, die echter ook veel heeft geleerd van Emmanuel Levinas. Maar zijn boek over kleine goedheid weerspiegelt tegelijk ook zijn erg brede kennis en de ruime levenservaring waarover hij beschikt. De auteur is, op ethisch vlak, niet op zoek naar alomvattende, afgeronde theorieën en verliest zich evenmin in heilloos groepsdenken, maar kiest voor de kracht van de kleine goedheid die te midden van geweld, chantage of machtsmisbruik nooit helemaal wint, maar evenmin wordt overwonnen. Een diepgaand, hoopvol boek met een grote werkelijkheidszin en een deugddoende afwezigheid van goedkope sentimentaliteit.

Kleine goedheid

Roger Burggraeve: 'Geen toekomst zonder kleine goedheid’ is een boek vanuit het denken van Levinas, over de dagelijkse realiteit voorbij baatzuchtigheid. Het gaat over de zorg voor elkaar vanuit de verantwoordelijkheid, die door Levinas de goedheid wordt genoemd en die hij ook als basis neemt van het samenleven, op basis van het gelaat van de andere en de broederlijkheid. Dit boek werd tot in Nederland erg goed en positief onthaald. Ik ben verrast dat zoveel mensen voor dit boek hebben gestemd. Dit toont dat er bij mensen nood is aan een samenleving die verder gaat dan de neoliberale samenleving, die sterker oog heeft voor de kleine kwetsbare andere.

Burggraeve verwijst naar de coronapandemie die wij momenteel beleven: Bij de begeleiding van patiënten hebben wij sterk ervaren hoe onder meer ook verplegenden en zorgkundigen in barre omstandigheden hebben geprobeerd om nabij te blijven en een surplus van menselijkheid te tonen. De pandemie heeft ook aangetoond hoe systemen inhumaan kunnen worden. Door kleine goedheid werd ook hier een verschil gemaakt en werd de kleine menselijkheid herwonnen, ook al is ze nauwelijks zichtbaar en al overwint zij geen oorlogen. Ook in deze omstandigheden kan er onder meer door de confrontatie met de lijdende ander een vonk van goedheid overspringen, die blijft smeulen en die onoverwinnelijk is. Dat begint telkens opnieuw met die ene mens – zelfs de meest hardvochtige - die een klein gebaar van goedheid stelt dat alle maatschappelijke structuren en vormen van organisatie te boven gaat, zonder iets ervoor in de plaats te vragen. Met Levinas kunnen wij dat de vonk van de Oneindige, van God in elke mens noemen, die universeel is en die geen enkele godsdienst kan toebehoren.

Corona

Omwille van de coronapandemie kan de publieke uitreiking van de prijzen dit jaar niet plaatsvinden en wordt de prijs persoonlijk aan de auteurs (in Utrecht en Leuven) uitgereikt. De laureaten ontvangen uit de handen van juryvoorzitter Rik Torfs een kunstwerk van respectievelijk Stefaan van Biesen (lees meer over de kunstenaar) en Els Vos (lees meer over de kunstenares).

Lees meer over de Prijs voor het Religieuze en het Spirituele Boek. 

Cover van 'Geen toekomst zonder kleine goedheid' van Roger Burggraeve
Cover van 'Geen toekomst zonder kleine goedheid' van Roger Burggraeve © Halewijn