Sacramentsdag is mee te danken aan Belgische mystica

Hoe de Luikse zuster Juliana van Cornillon aan de basis ligt van het wereldwijd nog altijd populaire kerkelijke feest van Sacramentsdag.
16/06/2022 - 13:40

Omwille van gezondheidsproblemen moet paus Franciscus vandaag verstek geven voor de populaire sacramentsprocessie in Rome tussen de Sint-Jan van Lateranenbasiliek, de kathedraal van de bisschop van Rome, en de Santa Maria Maggiorebasiliek. Traditioneel nam de bisschop van Rome daarbij plaats op een open wagen, neergeknield voor een monstrans. Maar paus Franciscus brak met de traditie door achter deze wagen aan te lopen. Wat weinigen echter weten is dat wij het katholieke hoogfeest van Sacramentsdag (Corpus Christi), dat de werkelijke tegenwoordigheid van Christus in de gedaanten van brood en wijn tijdens én na de viering van de eucharistie centraal stelt en dat gevierd wordt op de tweede donderdag na Pinksteren, te danken hebben aan de Luikse Juliana van Cornillon

Lees verder onder de afbeelding. 

Sacramentsdag in Rome
Sacramentsdag in Rome © Vatican Media

Feest van het Heilig Sacrament

Sacramentsdag is in onder meer Duitstalige (Fronleichnam) en Zuid-Europese landen (Corpus Christi) ook vandaag nog een officiële feestdag. Dat Sacramentsdag een liturgisch hoogfeest is geworden, is mee te danken aan de Belgische Heilige Juliana, een augustines en mystica die in 1222 priorin werd van het klooster van Mont Cornillon in Luik. 

Volgens de overlevering kreeg de Luikse augustines vanaf 1209 visioenen, onder meer een visioen over het ontbreken van een feestdag voor de eucharistie. Christus droeg haar op om zich in te spannen voor de instelling van Sacramentsdag. Priesters uit Luik waren aanvankelijk niet erg te vinden voor een dergelijk extra feest. Toch kreeg zij het, met de hulp van de zalige Eva van Saint-Martin en de toenmalige prinsbisschop van Luik, uiteindelijk gedaan dat het feest van Corpus Christi vanaf 1248 in de basiliek van Luik werd gevierd. 

Populair kerkelijk feest

Volgens historische documenten was Sacramentsdag al vanaf 1252 in verschillende Duitstalige gebieden een verplichte feestdag. In 1264 riep paus Urbanus IV met de bul Transiturus de hoc mundo Sacramentsdag uit tot feestdag voor de universele Kerk. Het feest won van toen af nog meer aan populariteit en groeide in de 15de eeuw uit tot een van de populairste kerkelijke feesten. Kerkhervormer Maarten Luther bestempelde het als de meest afkeurenswaardige feestdag van de katholieke Kerk.