Verloop van de uitvaart van koningin Elizabeth II

Morgenochtend vindt in het Londense district Westminister en in Windsor de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth II plaats.
19/09/2022 - 10:05
Koningin Elisabeth tijdens de viering van haar jubileum
Koningin Elisabeth tijdens de viering van haar jubileum © CBCEW

De kist van de op 8 september 2022 overleden koningin Elisabeth II bevindt zich nu in Westminster Hall, waar het publiek nog tot morgenvroeg afscheid van haar kan nemen. Naar schatting zullen, als de lying-in-state wordt opgeheven, ongeveer 750.000 mensen langs de kist zijn getrokken. De staatsbegrafenis begint morgen maandag met een rouwprocessie, waarbij de kist rust op een affuit, die zal worden voortgetrokken door 142 matrozen van de Royal Navy. De plechtige stoet trekt vanaf het Paleis van Westminster naar Westminster Abbey. In deze koninklijke kerk vindt de rouwdienst plaats.

De anglicaanse dienst in Westminster Abbey wordt geen eucharistieviering, zoals gebruikelijk bij een plechtige rooms-katholieke uitvaart, maar een woord- en gebedsdienst. De priester die voorgaat is David Hoyle, de deken van Westminster Abbey. De Bijbellezing zal worden voorgedragen door Liz Truss, de premier van het Verenigd Koninkrijk. Aartsbisschop Justin Welby van Canterbury zal de homilie houden. Verwacht wordt dat de anglicaanse primaat Elizabeths diepe geloof in Jezus ter sprake zal brengen.

De dienst zal uiteraard worden bijgewoond door koning Charles III en leden van de koninklijke familie. Alle tweeduizend aanwezigen in de Abbey zijn genodigden. Onder hen de regeringsleiders van de koninkrijken waarvan Charles staatshoofd is, leden van andere koninklijke families - onder meer het Belgische en het Nederlandse koningspaar - en staatshoofden, regeringsleiders of afgevaardigden van landen waarmee het Verenigd Koninkrijk diplomatieke betrekkingen heeft.

De psalmen, antifonen en hymnen die tijdens de staatsuitvaart klinken, zullen worden gezongen door het koor van Westminster Abbey en het koor van de Royal Chapel van Saint James’s Palace, onder leiding van James O’Donnell.

Na de dienst in Westminster Abbey wordt de kist in processie overbracht naar Wellington Arch, een triomfboog aan Hide Park Corner. Daar wordt de kist geplaatst in de State Hearse, een speciaal rouwauto die het stoffelijk overschot van de koningin naar haar laatste rouwplaats in Windsor zal brengen.

Afscheid

Daarna volgt een processie over de Long Walk naar Saint George’s Chapel van Windsor Castle. In de kapel vindt vervolgens nog een dienst plaats. De priester die daarin voorgaat is David Conner, de deken van Windsor. Aartsbisschop Welby zal er de laatste zegening uitspreken. Tijdens deze dienst worden de koninklijke kroon, de rijksappel en de scepter van de kist verwijderd. Aan het einde van de laatste hymne plaatst de koning het vaandel van de Grenadier Guards op de kist. Deze militairen zijn belast met het uitvoeren van de ceremoniële taken voor de monarch. Tegelijkertijd zal de Lord Chamberlain of the Household, voormalig MI5-chef Andrew Parker, zijn staf ‘breken’ en op de kist leggen. Het breken van de witte staf zal het einde betekenen van zijn dienst aan de vorstin als haar hoogste functionaris in de hofhouding.

Queen Elisabeth II zal dan in de koninklijke grafkelder worden neergelaten terwijl op haar speciale verzoek een Schotse doedelzakspeler het God Save the King zal spel.

Morgenavond zal het stoffelijke overschot van Elizabeth II tijdens een besloten familiedienst worden bijgezet in de gedenkkapel koning Geoge VI  gelegen in de Saint George's Chapel. De marmeren plaat op haar graftombe zal de tekst ELIZABETH II 1926-2022 dragen.

Bron: kro--ncrv.nl