Open Doors-oprichter Anne van der Bijl overleden

Bekend als 'Brother Andrew', richtte de Nederlandse zendeling Anne van der Bijl in 1955 Open Doors op.
28/09/2022 - 16:18
Anne van der Bijl
Anne van der Bijl © Open Doors

Anne van der Bijl, de oprichter van Open Doors, is op dinsdag 27 september 2022 op 94-jarige leeftijd in zijn woonplaats Harderwijk overleden. De Nederlandse evangelist, die meestal Brother Andrew werd genoemd, raakte internationaal bekend als de smokkelaar van God. Hij werdop 11 mei 1928 in Alkmaar geboren in een gereformeerd gezin met zes kinderen. Na de Tweede Wereldoorlog ging hij in militaire dienst en werd uitgezonden naar Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Hij keerde terug met een door kogels verbrijzelde enkel. Tijdens zijn revalidatie raakte Van der Bijl geïnteresseerd in het christelijke geloof en volgde een opleiding tot zendeling in Schotland.

Blauwe Kever

In zijn autobiografie Smokkelaar van Godgepubliceerd in 1967 en waarvan wereldwijd 10 miljoen exemplaren in 35 verschillende talen werden verkocht, getuigt hij hoe hij tijdens de Koude Oorlog en na een bezoek aan een communistische jeugdbijeenkomst in Polen vanaf 1957 Bijbels en andere verboden christelijke literatuur begon te smokkelen naar het voormalige Joegoslavië en andere landen in Oost-Europa. Hij stopte daarvoor zijn blauwe Volkswagen Kever vol met Bijbels. Vanaf de jaren 1980 begon hij ook Bijbels en andere christelijke literatuur naar China te smokkelen. Met een team van twintig man zou hij in juni 1981 erin slagen om uiteindelijk in totaal meer dan 1 miljoen Bijbels naar China te smokkelen. 

Bekeerlingen

Al van voor de omwentelingen in Oost-Europa en de val van de Muur zou zijn aandacht verschuiven naar de moslimlanden in het Midden-Oosten en Zuid-Azië en bekommerde hij zich met Open Doors vooral om bekeerlingen tot het christendom. Hij ging persoonlijk bij de leiders van radicale groeperingen, zoals Hamas, Hezbollah en zelfs met de taliban, Al Qaeda of andere terreurorganisaties, respect voor christenen bepleiten en vroeg christenen om moslims zelfs te midden van geweld en vervolging niet als vijand, maar als medestander te zien. 

Overzicht geloofsvervolging

Vandaag is Open Doors, de organisatie die zich inzet voor christenen die vervolgd worden, actief in 70 landen en telt de organisatie ca. 1.400 medewerkers. De projecten omvatten inzet voor gevangenen, noodhulp en traumaverwerking, het verstrekken van Bijbels en christelijke literatuur, het opleiden van kerkleiders en de ondersteuning van de gezinnen van vermoorde christenen. De organisatie publiceert elk jaar een lijst met een overzicht van de geloofsvervolging wereldwijd. Open Doors-directeur Maarten Dees: Hij zal gemist worden, maar wij gaan in zijn spoor verder met het ondersteunen van mensen die vervolgd worden omdat ze Jezus Christus navolgen.

Bron: Open Doors/Premier Christian radio