Lijst is compleet: 464 synodedeelnemers, 365 hebben stemrecht
Paus Franciscus heeft voor de synode, die op 30 september met een avondwake op het Sint-Pietersplein van start zal gaan, ook twee Chinese bisschoppen uitgenodigd. Dat maakte de vicesecretaris van de synode, bisschop Luis Marín de San Martín, vanmorgen tijdens een persconferentie in het Vaticaan bekend. De bisschop stelde er de definitieve lijst voor van de deelnemers en het programma van de synode.
Kardinaal Luis Francesco Ladaria, de voormalige prefect van het Dicasterie voor de Geloofsleer, zegde zijn deelname aan de synode af. Ladaria is inmiddels opgevolgd door de Argentijnse aartsbisschop Víctor Manuel Fernández, een vertrouweling van de paus. Bisschop Luis Marín vertelde journalisten dat het hem niet bekend is waarom Ladaria verstek geeft.
De Duitse kardinaal Gerhard Ludwig Müller, eveneens een voormalige prefect voor de geloofsleer, zal wel aanwezig zijn.
Enkele belangrijke randactiviteiten
Met de toevoeging van Giuseppe Yang Yongqiang, bisschop van Zhoucun, en Antonio Yao Shun, bisschop van Jining/Wumeng, aan de lijst van de deelnemers is de Kerk in China met drie kerkleiders vertegenwoordigd. Eerder was ook Stephen Sau-Yan Chow, bisschop van Hong Kong, naar Rome uitgenodigd.
Tijdens de persconferentie viel er nog interessant nieuws te rapen. De synode zal bestaan uit 5 modules, waarvan de werking telkens start met een eucharistie. Het vervolg en tevens de actualisering van de groene encycliek Laudato Si’ wordt bij het begin van de synode – en met name op 4 oktober, op de feestdag van de Heilige Franciscus – bekendgemaakt. Op 19 oktober komt er een gebed met en voor migranten en vluchtelingen en op 25 oktober is er een rozenkrans in de tuinen van het Vaticaan. De slotmis op het einde van een drieënhalve week durende synode heeft plaats op zondag 29 oktober in de Sint-Pietersbasiliek.
365 synodeleden
In totaal nemen 464 mensen deel aan de synode, vertelde de vicesecretaris. Daarvan zijn er 365 stemgerechtigd, onder wie ook 54 vrouwen.
Nooit eerder in de geschiedenis kregen katholieke leken en vrouwen zo veel inspraak in zo’n belangrijke vergadering van de katholieke Kerk,
Het moet wel bemerkt worden dat de synode slechts voorstellen en suggesties kan doen aan de paus. De Italiaanse jezuïet pater Giacomo Costa voegde er nog aan toe: ‘Alle deelnemers krijgen een tablet waarmee ze documenten kunnen lezen, informatie uitwisselen en kunnen stemmen.’
Bron: VIS/Vaticannews.va