Paus hekelt andermaal migratiebeleid in slotviering Marseille

Franciscus besloot zaterdagnamiddag zijn tweedaags bezoek aan de Franse havenstad met een eucharistieviering in het Vélodrome-stadion.
24/09/2023 - 14:52

Paus Franciscus heeft zijn tweedaags bezoek aan Marseille zaterdag besloten met een eucharistieviering in het Vélodromestadion. 60.000 gelovigen woonden de viering bij. Rond 19 uur nam de paus het vliegtuig terug naar Rome.

In zijn homilie hekelde de paus andermaal het migratiebeleid. ‘Migranten riskeren hun leven op zee, ze vallen niet binnen, maar zoeken gastvrijheid. Mare nostrum (de Middellandse Zee, nvdr) schreeuwt om gerechtigheid, omdat er aan de oevers overvloed, consumptie en verspilling is aan de ene kant, en armoede en onzekerheid aan de andere kant.’ De paus riep op om vluchtelingen op een evenwichtige manier op te nemen en te integreren.

Franciscus legde hierbij ook de link met abortus en ouderen:

‘Het menselijke leven wordt niet alleen miskend in het afwijzen van migranten, maar ook in de ontelbare ongeboren kinderen en verlaten ouderen.’

Voorts vroeg hij de gelovigen op om zich niet te laten ontmoedigen door secularisme en de toenemende onverschilligheid tegenover religie.

(Lees verder onder de video)

Ook bij de start van zijn bezoek aan Marseille had Franciscus de slechte situatie van migranten aan de buitengrenzen van Europa aan de kaak gesteld. Tijdens de vlucht naar de Franse havenstad vertelde hij dat er op het Italiaanse eiland Lampedusa en elders aan de Middellandse Zee sprake is van een ‘wreedheid’ en ‘een verschrikkelijk gebrek aan menselijkheid’.

‘Eerst zaten de vluchtelingen vast in Libische kampen, daarna werden ze eenvoudigweg in zee gegooid.’ 

Hij begon zijn bezoek in de basiliek van Notre-Dame de la Garde, de beschermheilige van Marseille en van de zeelui. Hij hield er een Mariagebed met de geestelijken van het bisdom Marseille. Franciscus vertelde er dat hij blij was dat hij zijn bezoek met een Mariagebed kon beginnen, in aanwezigheid van bisschoppen en de plaatselijke priesters, diakens, seminaristen en religieuzen. 

(vervolg na de foto)

Begroeting door de Franse premier Élisabeth Borne
Begroeting door de Franse premier Élisabeth Borne © Vatican Media

Franciscus vertelde dat hij in eerste instantie naar Marseille is gekomen om de gelovigen in hun geloof te versterken. Hij moedigde hen ook aan om van hun geloof te getuigen.

‘Hier in Marseille, op dit kruispunt van volkeren, wil ik met u nadenken over de mariale dimensie van ons ambt waarbij wij in feite geroepen zijn om mensen de blik van Jezus te laten voelen en tegelijkertijd om de blik van onze broeders naar Jezus te richten. In het eerste geval zijn wij instrumenten van barmhartigheid, in het tweede geval zijn wij bemiddelaar.

Die blik van Jezus die de mens raakt, is geen blik om te oordelen, maar om degenen die in de problemen zitten op te tillen.

Het is een blik vol tederheid die hier ook straalt door de ogen van Maria. Van ons als herders vereist dit mededogen en de geduldige en bemoedigende welwillendheid van de Goede Herder om het verloren schaap op de schouders te dragen. Laten we de deuren van kerken en pastories openen, maar vooral die van het hart, om het gelaat van onze Heer te tonen door onze zachtmoedigheid, vriendelijkheid en gastvrijheid.’

(vervolg na de foto)

Interreligieus gebed
Interreligieus gebed © Vatican Media


Aansluitend volgde aan de oevers van de Middellandse Zee een moment van bezinning met religieuze leiders van andere kerken en religies, verzameld binnen de vereniging Marseille Esperance. Bij het gedenkteken gewijd aan vermiste zeelieden en migranten hield hij een meer uitgesproken politieke boodschap, waarin hij de Middellandse Zee opnieuw als een open kerkhof bestempelde.

Franciscus hekelde de afschuwelijke mensenhandel en hij nodigde uit om deze uitdaging niet met onverschilligheid, maar met broederschap en gastvrijheid tegemoet te treden. ‘We kunnen niet langer blijven toekijken op de tragedies van scheepswrakken veroorzaakt door gruwelijke mensenhandel en het fanatisme van onverschilligheid. Mensen die het risico lopen te verdrinken wanneer ze in de golven worden achtergelaten, moeten worden gered.

Dat is een plicht van de mensheid.

Een plicht van onze beschaving!’


Middellandse Zee

Zaterdag begon paus Franciscus zijn dag, op initiatief van Secours catholique (de Franse sectie van Caritas), met een ontmoeting met mensen in een economisch precaire situaties. Daarna hield hij een toespraak op de Mediterrane Bijeenkomst met bisschoppen en jongeren van alle geloofsovertuigingen uit de hele Middellandse Zee. Zijn toespraak werd bijgewoond door de deelnemers van de conferentie, evenals het corps diplomatique en tal van gasten onder wie de Franse president Emmanuel Macron en de vicevoorzitter van de Europese Commissie Margaritis Schinas.

In zijn toespraak riep paus Franciscus Europa op om bij de migratiecrisis verantwoordelijk en vooruitziend te zijn.

’Migratie is geen noodsituatie, maar een feit van onze tijd.’

‘Natuurlijk zijn er moeilijkheden bij het verwelkomen, beschermen, bevorderen en integreren van mensen. Maar het belangrijkste criterium moet niet het behoud van de eigen welvaart zijn, maar het behoud van de menselijke waardigheid. Migranten mogen niet als een last worden gezien, maar eerder als broers en zussen.’

Franciscus deed ook nog een oproep om meer legale en reguliere toegangsmogelijkheden te scheppen. ‘Dat is mogelijk dankzij een evenwichtige opvang in Europa en samenwerking met de landen van herkomst.’

Paus spreekt de deelnemers van de conferentie van de Middelandse Zee toe
Paus spreekt de deelnemers van de conferentie van de Middelandse Zee toe © Vatican Media

 

 

Het gesprek met de paus duurde ongeveer een uur
Het gesprek met de paus duurde ongeveer een uur © Vatican Media