Historisch: norbertijnen openen klooster in Oost-Duitsland
Er is een nieuw klooster van de norbertijnen ingewijd in de Duitse stad Maagdenburg. Dat is opmerkelijk, omdat er in Oost-Duitsland erg weinig kloosters overgebleven zijn. Het laatste klooster in Maagdenburg sloot al 400 jaar geleden de deuren. Het norbertijnenklooster, waarvan de bouw in 2020 werd gestart, is opgetrokken aan de oevers van de Elbe, niet ver van het voormalige norbertijnenklooster van Onze-Lieve-Vrouw en de kathedraal van Maagdenburg.
De stad heeft een heel bijzondere betekenis voor de norbertijnen, omdat de stichter Sint-Norbertus van Xanten hier vanaf 1126 bisschop was. Hij overleed er in 1134 en later werd zijn lichaam bijgezet in de Onze-Lieve-Vrouwekerk.
Norbertijn Philipp Reichling verduidelijkt dat de oprichting nog een resultaat is van de Duitse hereniging. ‘We hielden toen een congres over onze toekomst. Toen ontstond de idee om de stap naar het oosten van Duitsland te zetten. Uiteindelijk viel de keuze op Maagdenburg.’ Nadat door het communisme vele paters decennialang naar het westen moesten vluchten, wordt nu een stap in de omgekeerde richting gezet.
Reichling: ‘Vandaag zijn er drie confraters in Maagdenburg. Wij ontwikkelen een nieuwe manier van kerkelijk leven omdat we ons samen in een nieuwe situatie bevinden’. Het aantal katholieken is in de nieuwe omgeving is bijzonder beperkt, toch begroet de plaatselijke atheïstische burgemeester de komst van het klooster, omdat hij daarin een culturele verrijking ziet. ‘Het is onze taak om aanwezig te zijn, impact te hebben en iets bij te dragen vanuit ons eigen geloof en onze religieuze geschiedenis.’
Bron: Domradio