Apostolische nuntius: ‘Ik neem bisschop Bonny niets kwalijk’

Aartsbisschop Coppola ontkent tegenover HLN dat er niets is gebeurd in de strijd tegen seksueel misbruik en bij de tegemoetkoming van slachtoffers.
06/10/2023 - 13:55
Aartsbisschop Franco Coppola en paus Franciscus
Aartsbisschop Franco Coppola en paus Franciscus © DR

De apostolische nuntius in België, Franco Coppola (66), reageert in gesprek met Het Laatste Nieuws dat de documentaireserie Godvergeten nogmaals heeft duidelijk gemaakt hoe zwaar het leed van de slachtoffers nog is. ‘Zelfs decennia na de feiten. De documentaire legt bloot dat zulke wonden nooit helen.’

Tegelijk weerlegt hij dat de voormalige bisschop van Brugge Roger Vangheluwe niet werd gestraft: ‘De paus heeft meneer Vangheluwe wel degelijk zwaar gestraft. Toen de beschuldigingen in 2009 naar boven kwamen, is er een onderzoek gevoerd en daar is een sanctie op gevolgd. Hij mag niet buiten komen, mag geen misvieringen bijwonen en mag geen bezoek ontvangen. Die sanctie geldt voor de rest van zijn leven.

U kan het dus vergelijken met een gevangenisstraf.

Het is niet de maximale straf, maar het is wel een zeer strenge straf. Zelfs als wij hem strenger wilden bestraffen, zouden we dat niet kunnen. Je kan iemand geen twee keer voor dezelfde misdaad straffen. Niet in de maatschappij, en ook niet in de kerk.’ 


Veel kritiek en druk

‘Ik neem bisschop Johan Bonny niet kwalijk dat hij zei dat Rome niks deed. Hij gaat al jaren voorop in de strijd tegen misbruik in de kerk in België en wordt nu geconfronteerd met veel kritiek en druk. Misschien is hij daardoor ook wat boos geworden. Soms zeg je dan eens iets dat je niet meent (…)

Wie denkt dat de brief van Vangheluwe bij de paus ergens onderaan de stapel wordt gelegd, heeft het mis.

Dit is een belangrijk en zorgwekkend dossier voor ons. De Belgische bisschoppen hebben dus sowieso onze volle steun.’


Gebrek aan communicatie

De nuntius betreurt dat de politiek en de media de perceptie hebben versterkt dat de Kerk sinds de zaak Vangheluwe niets heeft gedaan voor de slachtoffers en de daders onbestraft liet. Het is volgens hem ook jammer dat foute informatie wordt verspreid: ‘Er is erkenning gekomen voor hun leed én de misbruiker is gestraft, als hij nog in leven was tenminste. Wij hebben onze verantwoordelijkheid wel degelijk genomen. Maar ook daar denk ik dat er een gebrek aan communicatie is geweest.

Ik vind het zeer goed dat er ieder jaar in België een rapport gepubliceerd wordt over het aantal meldingen, maar er is geen rapport over alle sancties die werden genomen.

Hoeveel priesters zijn er bestraft? En hoe? Ook dat moet je transparant vertellen. Want anders ontstaat inderdaad het idee dat er met de meldingen niks is gebeurd (…) Vorige week kreeg ik nog een melding van een regeringslid die zei dat er een priester zou zijn van wie het slachtoffer vertelt dat hij ongemoeid is gelaten. Ik heb onmiddellijk naar de naam gevraagd en zal dat uitzoeken. Want zowel ik als de paus staan voor nultolerantie. Wie kinderen misbruikt, moet daarvoor gestraft worden. En ook wie dossiers onder mat heeft willen vegen, moet gestraft worden.’ 

Wat de financiën van de Kerk betreft bemerkt hij nog: ‘Persoonlijk vind ik het beter dat de Kerk niet afhankelijk is van de staat. Dan is ze vrijer. Geef mij maar een systeem zoals in Italië, waar mensen op hun belastingbrief kiezen aan welke religie de overheid hun centen mag besteden. Dat is volgens mij gezonder. Het zou ons responsabiliseren en ervoor zorgen dat we als Kerk opnieuw mensen moeten overtuigen van ons nut voor de maatschappij. Laat ons dat debat dus maar voeren. Maar wel op een serene en bedachtzame manier.”

Bron: Het Laatste Nieuws